Touché
“Wat is er in godsnaam mis met een individu zichzelf te laten zijn?”
zo 26 apr. - 3:19
Genderblender
“De mens is veel meer dan man of vrouw alleen, daar zit ontzettend veel tussen”, vertelt Piet. “We hebben allemaal een seksuele identiteit die zo uniek is als een vingerafdruk, maar het verschil is dat die niet onveranderd hoeft te blijven voor de rest van ons leven”.
De seksuele identiteit vormt zich volgens Hoebeke aan de hand van een ‘genderblender’, een soort mengpaneeltje dat we allemaal in ons hebben. Daar vinden we verschillende factoren terug.
- Biologisch geslacht: hoe je geboren wordt, man, vrouw of iets daartussen
- Genderidentiteit: het aanvoelen van jezelf als man/vrouw of niet man/vrouw
- Genderexpressie: de manier waarop je die gevoelens naar buiten brengt, door de kledij die je dragen bijvoorbeeld
- Seksuele voorkeur: of je hetero- of homoseksueel bent, of iets ertussenin
- Volumeknop: het libido, hoe seksueel gedreven je bent
Ik heb vier jaar lang een relatie gehad met een meisje, maar ergens had ik het gevoel dat er iets niet klopte
Piet is homoseksueel, maar zijn seksuele identiteit schommelde doorheen de jaren wel wat. “Je gaat in het begin ergens wel op zoek naar een verliefdheid voor meisjes, en die was er ook. Ik heb zelfs vier jaar lang een relatie gehad met een meisje. Dat ging heel goed, maar ergens had ik het gevoel dat er iets niet klopte”.
Ik had perfect kunnen trouwen en kinderen krijgen. Maar dan zat ik in de kast, zoals heel wat gehuwde mannen nu nog in de kast zitten
Uit de kast komen en erover praten met vrienden en familie was niet eenvoudig. “Het is voor niemand simpel om met een verandering van seksuele identiteit om te gaan. Het overkomt je. Ik had perfect kunnen trouwen en kinderen krijgen. Maar dan zat ik in de kast, zoals heel wat gehuwde mannen nu nog in de kast zitten. Ik ben blij dat ik daar uitgerold ben en niet op mijn leven moet terugkijken met spijt. Je moet doen wat je wil doen, zolang je anderen er niet mee in de problemen brengt. ”
Traditioneel, Vlaams en katholiek gezin
Piet komt uit een typisch Vlaams en zeer katholiek gezin. De reacties op het nieuws dat hij zich uitte als homoseksueel waren best heftig. “Die religieuze opvoeding was extreem bepalend voor mij”, vertelt hij.
In ons parochieblad stond een noodnummer voor ouders van homoseksuele jongeren
“Mijn vader heeft het ontdekt door een liefdesbrief van een aanbidder terug te vinden, en hij was enorm overstuur. In ons parochieblad stond toen een noodnummer voor ouders van homoseksuele jongeren, en ik weet dat hij daarnaar gebeld heeft. Ze vertelden hem dat het niet erg was, want de premier indertijd, Leo Tindemans, had ook een zoon die homoseksueel was. Mijn vader was nog bozer na dat gesprek, omdat hij niet gesteund werd in zijn idee dat zoiets gewoon niet kon”.
De andere leden van het gezin reageerden compleet anders. “Mijn moeder is maar een uur droevig geweest en daarna was het voorbij. Ze heeft het aanvaard en heeft er absoluut geen problemen mee”, aldus Hoebeke.
“Optimism is a moral duty”
In dit alles is Piet steeds heel positief gebleven. “Je moet in dit leven, waar heel veel tegenslag om de hoek ligt, positief proberen ingesteld zijn, ook over andere mensen. De mens is uniek als levend wezen, we doen dingen voor mekaar, we zijn solidair en empathisch, en dat zie je tijdens de coronaperiode des te meer”.
Wat is er in godsnaam mis met een individu zichzelf te laten zijn?
Genderfluïditeit moet gewoon ook meer aanvaard worden in de maatschappij, vindt Piet. “Wat is er in godsnaam mis met een individu zichzelf te laten zijn? Zolang dit niet in tegenspraak is met de vrijheid van een ander? Ik heb geen probleem met mannen in vrouwenkleding of transseksuelen. Zie mekaar graag, want elke mens op deze planeet heeft het recht om graag gezien te worden”.