Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

“Zet studenten geneeskunde in om de zorgsector te ondersteunen”

di 7 apr. - 2:27

De coronacrisis duurt nu al een paar weken en de druk op het verzorgend personeel in ziekenhuizen en woonzorgcentra neemt toe. Hoe lang kan het personeel dat nog volhouden? En als ze uitvallen, wie kan hen dan bijspringen? Volgens Marc Van Ranst en Piet Hoebeke zouden studenten geneeskunde een optie kunnen zijn.
Foto:Studenten

“Eigenlijk zijn we vorige week maandag al begonnen om dit voorstel met alle Vlaamse decanen te lanceren”, vertelt Piet Hoebeke, Decaan van de faculteit Geneeskunde aan de Ugent in ‘De Ochtend’.

De studenten willen niets liever dan helpen om deze crisis onder controle te krijgen

“Momenteel is er een grote groep studenten die hun reguliere stage niet kunnen lopen en eigenlijk vragen zij zelf om ingezet te worden. Ze zitten werkloos thuis en willen niets liever dan helpen om zelf deze crisis onder controle te krijgen”, gaat hij verder.

Zelf heb heeft Hoebeke 400 studenten die kunnen ingezet worden. “Het zijn allemaal mensen die voldoende vaardigheden hebben om heel wat taken over te nemen”, zegt hij.

“De enige moeilijkheid die we op dit moment nog hebben is de verzekering, maar daar gaan we de komende dagen aan werken. Normaal gezien zou alles weldra geregeld moeten zijn en kunnen studenten binnenkort meehelpen”.

Kunnen studenten verplicht worden om mee te helpen?

“Dat is heel dubbel”, reageert Hoebeke. “Ik heb heel veel mails gekregen van studenten die smeken om ingezet te worden. Bovendien moeten degene die normaal een stage moesten lopen en nu thuis zitten de opdracht die wij geven volgen”.

“Het kan niet zijn dat je arts wil worden en alleen maar dingen doet die je graag doet en zaken voor de volksgezondheid negeert. Dat zou geen correcte attitude zijn”.

Toch is Hoebeke er gerust in. “Ik zie zoveel studenten die enorm graag willen helpen, dit komt goed”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet