Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Wat met kinderen met speciale noden als instelling plots sluit? "Zelf zorg opnemen of kind vijf weken niet zien"

wo 18 mrt. - 10:20

Door de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus moet de Rozenweelde, een instelling in Aartijke voor kinderen met een verstandelijke beperking, eind vorig week een hartverscheurende beslissing nemen. De instelling moest sluiten en zo stonden de ouders plots voor een voldongen feit: zelf de zorg opnemen of je kind vijf weken niet kunnen zien.
© Matthew Lancaster (via Unsplash.com)

Rozenweelde, in Aartrijke, in West-Vlaanderen biedt zorg en ondersteuning aan een 100-tal kinderen tussen 0 en 26 jaar met een verstandelijke, al dan niet meervoudige beperking. Daar bieden ze nachtopvang aan 40 kinderen, omdat er maar 40 bedden zijn.

De instelling had amper een dag de tijd om de deuren te sluiten en samen met de ouders te beslissen welke kinderen de instelling moesten verlaten om thuis verzorgd te worden. De kinderen die in de instelling blijven, kunnen hun ouders vijf weken lang niet kunnen zien.

Dag op dag moeten beslissen dat ouders hun kind vijf weken niet kunnen zien is hartverscheurend

Dat was een aartsmoeilijke keuze, maar men heeft geprobeerd er een lijn in te trekken. "Voor sommige ouders is het niet evident en niet mogelijk om voor hun kind te zorgen, omdat ze zware medische zorgen nodig hebben. Ook kinderen met grote gedragsmoeilijkheden kunnen thuis niet terecht", zegt Elke Winne, directrice ad interim van Rozenweelde in 'De Wereld Vandaag'.

"De meeste ouders begrepen de situatie, maar er waren ook ouders die zeer emotioneel reageerden", getuigt de directrice. "Je kind van dag op dag niet meer kunnen zien voor vijf weken is emotioneel zwaar".

Bellen via Facetime

Gelukkig is er heel wat solidariteit bij het personeel. "In samenspraak met de ouders kan er op vaste tijdstippen gebeld worden via Facetime. We hebben wel afgesproken met de ouders om niet aan de vensters te wuiven, want dat begrijpen de kinderen niet".

De directrice van de instelling vindt dat er weinig gesproken wordt over het buitengewoon onderwijs, "daar wordt weinig rekening mee gehouden". "Ook zij hebben de juiste beschermingsmiddelen nodig, zoals handschoenen, beschermschorten en mondmaskers", besluit Winne.

"We kunnen dit onmogelijk voor 4 of 5 weken opbrengen."

Ook Marc Van Gestel reageerde in 'De Wereld Vandaag'. Zijn dochter heeft een beperking en verblijft in een aangepaste voorziening. Hij kan haar momenteel niet bezoeken, vertelt hij.

“Onze dochter verblijft al sinds haar 4de  in de voorziening - dat is ondertussen 33 jaar – en ze komt om de 2 weken in het weekend naar huis. We zien onze dochter heel graag, maar ze heeft nood aan structuur en aan mensen die er de volle aandacht voor hebben. We kunnen dit onmogelijk voor 4 of 5 weken opbrengen. Het is ook meer dan opvangen: het is binnen blijven, het is niet meer mee naar de winkel kunnen gaan, niet meer naar familie gaan. Het is 24 uur op 24 uur op een appartement zitten. “

"Onze dochter beseft dit ook" zegt Van Gestel. "Ze spreekt over het virus. Zondagavond heeft ze gebeld en was ze aan het wenen aan de telefoon: ik moet hier blijven."

Het moest ook allemaal nogal snel gaan, stelt Van Gestel. “Men heeft mensen ondoordacht naar huis laten gaan.” Zo kent hij een vrouw van 89 die nu haar kind moet opvangen, terwijl ze zelf ook beschermd moet worden.

Beluister het gesprek met Elke Winne (Rozenweelde) via Radio 1 Select

Beluister het gesprek met Marc Van Gestel (papa van een kind met een beperking) via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet