Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De stemming

“Wat voor een klootzak zijt gij”

ma 9 okt. - 8:15

Ooit was hij een van de meest communicatieve burgemeesters van België. Tegenwoordig blijft hij ver weg van Facebook. Aan het woord: Frank Bruggeman, burgemeester van Zelzate.
 Burgemeester Frank Bruggeman: “Hoe meer info ik gaf, hoe groter het sneeuwbaleffect werd”

44% van de burgemeesters klaagt over agressie. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) bij in totaal 244 burgemeesters en OCMW-voorzitters. Het blijkt meestal over verbale agressie te gaan, maar ook over agressie op sociale media. Frank Bruggeman, burgemeester van Zelzate kan ervan meespreken.

“Ik was de meest communicatieve burgemeester van België” zegt Bruggeman in “De Stemming”.  Dat begon met e-mails beantwoorden, en ging later verder met het beantwoorden van Facebookberichten.

Beter dood zijn

Telkens als er plannen werden uitgevoerd in Zelzate, zette Bruggeman dat meteen op Facebook.  Bijvoorbeeld dat er drie weken lang wegenwerken in een bepaalde straat op de planning stonden.  “Maar de drie weken gingen om, en de aannemer was niet op tijd klaar, en meteen kreeg ik berichten via Facebook dat ik een klootzak was.”  Bruggeman moest ook aanhoren dat hij zijn beloftes niet nakwam, "dat hij geen burgemeester waardig is", en dat hij beter dood zou zijn.

Ook zijn zoon die op dat moment jobstudent was in Zelzate leed onder de feiten.  Wanneer hij alleen thuis was, kwamen mensen op de voordeur bonken en zeiden ze dat ze hem gingen aanvallen en kapotmaken.

Spreekuur

Bruggeman probeerde aanvankelijk de berichten op Facebook wel te counteren, en met mensen in discussie te gaan, maar dat leverde weinig constructiefs op. “Hoe meer info ik gaf, hoe groter het sneeuwbaleffect werd”.  Daarom is hij tegenwoordig wel nog bereikbaar via een spreekuur, maar niet meer via Facebook:

Ik heb uiteindelijk besloten dat het niet meer leefbaar was, zeker omdat mijn zoon erbij betrokken werd. Daarom ben ik gestopt met Facebook.

Wouter Beke beaamde in “De Stemming” dat het een erg groot probleem is:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet