Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

“We creëren met zijn allen een muggenplaag”

do 14 jun. - 11:31

Bioloog Arnold van Vliet bevestigt wat we al een tijdje aan het vermoeden waren: er zijn opvallend veel muggen voor de tijd van het jaar. Maar… dat is ook onze eigen schuld!
"We kweken onze eigen muggen"

“We hebben gezien dat de muggen dit jaar veel vroeger zijn dan anders, bijna een maand vroeger dan normaal” zegt bioloog Arnold van Vliet van de Universiteit van Wageningen in ‘Nieuwe Feiten’.  “Dat komt door de hele hoge temperaturen die we de afgelopen drie maanden gehad hebben. April, mei en de eerste helft van juni waren drie graden warmer dan het normaal gezien het geval is.  Door die warmte werd de huissteekmug begin april al wakker.”

De muggen zijn dus was vroeger, en daardoor ook met meer. “Normaal gezien komt rond deze tijd de eerste generatie van de muggen tevoorschijn. Maar door die maand vervroeging zitten we nu al bij de tweede generatie. En elke generatie heb je gewoon meer muggen.”

"Hopen dat het droog wordt"

“Als we nu gewone temperaturen blijven behouden, kan de ontwikkeling blijven doorgaan, en zitten we eind oktober aan zes generaties” zegt Van Vliet. Maar het is ook mede afhankelijk van hoeveel neerslag er zal vallen: als het erg droog is, heb je weinig broedplaatsen waar de muggen hun eitjes kunnen afzetten. “Laten we dus hopen dat het droog wordt”

"We kweken onze eigen muggen"

Toch moeten we de schuld niet alleen bij ‘het weer’ gaan zoeken. We moeten ook de hand in eigen boezem steken. “We creëren met zijn allen een muggenplaag in onze eigen omgeving” zegt Van Vliet. “We kweken onze eigen muggen doordat we in onze tuinen vaak plantenbakken hebben staan die volstaan met water. Ook regentonnen die niet afgedekt zijn en dakgoten die niet goed doorlopen zijn de ideale broedplaatsen voor muggen.”

Beluister het integrale interview met Arnold van Vliet:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet