Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

"We leggen zoveel schuld bij onszelf als we falen"

za 11 jan. - 3:08

Marian Donner schreef het ‘Zelfverwoestingsboek’. Het lijkt een anti-zelfhulpboekboek, maar dat is het niet, want dan zou het zelf een zelfhulpboek zijn. En dat wil ze niet.
Foto: Lucifers

Zelfhulpboeken richten zich altijd op het individu, zeggen altijd wat jij moet doen om succesvoller te zijn, en ik draai het om en zeg, het ligt niet aan jou, het ligt aan de wereld”, vertelt ze in Interne Keuken.

“Alles in deze tijd is zo gericht op het investeren in de toekomst. Op school moet je hoge cijfers halen zodat je daarna verder kan studeren, zodat je een goede baan kan vinden en een mooi huis kan kopen.”

Die maatschappelijke ideologie zit in te veel dingen

Het wordt tegenwoordig zo normaal gevonden dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen geluk. En natuurlijk wil je de beste versie van jezelf vinden, en wil je zo gezond en fit mogelijk zijn”.

Alles in de samenleving moet gladgestreken en perfect zijn, en daar verzet ik mij tegen, want daar gaat een hoop mee verloren

“Maar steeds meer mensen gaan naar een psycholoog of psychiater omdat ze vinden dat er een probleem is dat moet opgelost zijn. Steeds meer mensen vinden het moeilijker emoties die niet heilzaam en mooi en glanzend zijn te accepteren. Alles in de samenleving moet gladgestreken en perfect zijn, en daar verzet ik mij tegen, want daar gaat een hoop mee verloren”.

We leggen zoveel schuld bij onszelf als we falen

“En als je dan een burn-out hebt moet jij het behandelen, jij moet leren je rust te pakken, jij moet je grenzen beter leren aangeven, jij moet aan yoga doen. En dat zal ook wel helpen, maar de werkdruk zal niet veranderen. Er zal nog steeds te veel van mensen worden gevraagd”.

“We hebben het te weinig over de versie van jezelf die wel goed leeft. De aangepaste, niet perfecte versie. Die de werkdruk aankan, omdat er af en toe gesport of gezond gegeten wordt. Een versie die je langer kan volhouden. En burn-outs kan vermijden”.

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet