Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

We stevenen af op een watertekort: "Verspil geen water!"

wo 24 apr. - 0:02

Het kan maar beter veel regenen deze zomer, zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems. Hij roept nu al op om een watertekort deze zomer te voorkomen.
© Pixabay

Hoe we nu al kunnen weten dat er een watertekort dreigt? “Door te kijken naar het peil van de rivieren en grondwaterstanden” zegt professor waterbouwkunde Patrick Willems (KU Leuven) in ‘Nieuwe Feiten’.  “Daarnaast kijken we ook naar het neerslagtekort. We kijken hoeveel neerslag er valt, en hoeveel water er verdampt. Zo krijgen we een beeld van hoeveel water er beschikbaar is in onze bodem.”

Willems: “Afgelopen zomer hadden we een neerslagtekort dat opliep tot 350 mm. Normaal gezien gaat dat tekort over in een overschot in de winter die erop volgt. Zo werd er ook deze winter terug water opgebouwd, maar onvoldoende. Zodanig dat we op dit ogenblik zelfs een neerslagtekort hebben van 150 mm. Dat hebben we de afgelopen tientallen jaren nog niet gezien.”

"Nog veel extremer dan vorig jaar"

Het voorjaar is ook nog droog geweest, dus hoopt Willems op een zeer natte zomer. “Het kan best zijn dat het deze zomer redelijk wat regent, en dat er eigenlijk geen probleem is. Maar als de zomer opnieuw droog is, zoals die vorig jaar ook was, dan gaan we opnieuw richting waterschaarste en watertekorten en nog veel extremer dan we vorig jaar hadden.” We beginnen immers al met een tekort.

(lees verder onder de tweet)

Waar gaat dit eindigen?

Maar wat als het opnieuw een heel droge zomer wordt, waar eindigen we dan? “Daar hebben we niet direct een heel goed zicht op, het hangt ervan af hoe droog het precies zal zijn” zegt Willems. “Vorig jaar hadden we al een sproeiverbod. Als de zomer droog wordt, gaan we opnieuw die richting uit en mogelijk nog veel extremer.”

Is het denkbaar dat er op een gegeven moment geen water meer uit de kraan komt? “Dat kan” zegt Willems. “We zijn in Vlaanderen heel gevoelig voor droogte, en dat heeft te maken met onze hoge bevolkingsdichtheid. We zijn met veel mensen op zeer kleine oppervlakte. Het regent voldoende, maar als je die regen deelt door het aantal mensen kom je aan relatief weinig water beschikbaar per persoon.” Probleem is ook dat we niet goed op die waterschaarste voorbereid zijn, al werkt de Vlaamse Overheid nu aan een droogteplan.

Geen water verspillen

Hoe kunnen we het oplossen? “We kunnen onze rivieren wat slimmer gaan aansturen. Of slimmer omgaan met ruimtelijke planning: we leggen heel veel verharding aan waardoor regenwater niet in de bodem kan insijpelen.”

En kunnen we zelf ook al iets doen? “Wat ik sowieso zou doen is geen water verspillen” besluit Willems. “Geen leidingwater rijkelijk over je gazon laten sproeien bijvoorbeeld. Ook mensen met een regenwaterput houden die best zo vol mogelijk.”

Beluister het integrale gesprek met Patrick Willems:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet