Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

"We zijn kritisch voor Leopold II, niet voor de koloniale periode van ons land"

wo 25 jul. - 8:22

Op 8 december 2018 opent het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren opnieuw de deuren, nadat het vijf jaar gesloten was voor een grondige renovatie. Bambi Ceuppens, een van de drijvende krachten achter het museum was vandaag Zomergast in De Ochtend.
Bambi Ceuppens

"We hebben nog veel werk voor de heropening van het museum, maar dat altijd zo als je aan een nieuwe tentoonstelling werkt", zegt Bambi Ceuppens. 

"De tentoonstellingsoppervlakte van het museum verdubbelt zowat, en we zorgen ervoor dat het musum een modernere kijk op Afrika biedt. De traditionele koloniale visie verdwijnt."

Leopold II

De voorbije jaren bleek regelmatig dat België nog worstelt met z'n koloniale verleden. In 2016 werd er in Geraardsbergen bij een beeld van Leopold II een bordje met uitleg gehangen. Ook in Brussel, Gent en Oostende gingen stemmen op om beelden van Leopold II uit het straatbeeld te hangen.

"Het klopt dat we kritisch geworden zijn voor Leopold II, en zijn rol in de koloniale periode van België. Maar wat Belgisch-Congo in zijn geheel betreft zijn we niet kritischer dan vroeger", vindt Bambi Ceuppens.

"De meeste mensen laten zich nog altijd leiden door de beelden van de koloniale propaganda. Ze hebben het idee dat er voor de komst van de Belgen niets was in Congo."

"De redenering is: 'Leopold II is over de schreef gegaan, maar de Belgen hebben wel gezorgd dat er ziekenhuizen, scholen en wegen gebouwd werden. Wanneer de Belgen weggingen, begon alles in de soep te draaien'".

"Dat de koloniale periode van ons land steeds verder achter ons ligt, zorgt ervoor dat er een meer onthecht maatschappelijk debat kan komen, en dat er meer ruimte is voor wetenschappelijk onderzoek."

Gevoelig thema

Toch blijft het thema zeer gevoelig, vindt Ceuppens. "Veel mensen kennen nog iemand die ten tijde van de koloniale periode of erna in Congo heeft gewerkt. Mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand die zij kennen betrokken zou zijn bij een systeem van structurele ongelijkheid."

Veel Vlamingen denken trouwens dat ook zij gedurende eeuwen gekoloniseerd zijn, maar dat is niet waar. Die heersers werden altijd als legitiem aanzien, en wat we nu Vlamingen noemen konden ook politieke functies uitoefenen. In Congo kwamen er van het ene moment op het andere vreemdelingen die met geweld de samenleving overnemen en zeiden: 'jullie politiek en cultuur deugt niet'. Dat is een groot verschil."

Het volledige gesprek met Bambi Ceuppens:
Elke weekdag heeft 'De Ochtend' een topvrouw als centrale gast tussen 8 en 9. De integrale reeks vind je hier terug:
Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet