Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

"We zitten in een soort emocultuur waar we alle redelijkheid verliezen"

vr 10 nov. - 17:02

De hashtag #metoo raast als een tornado de wereld rond. Bekende mensen vallen van hun voetstuk en de grenzen van wat kan en wat niet, zijn onduidelijk. En als we in de war zijn, dan is het goed om daar even bij stil te staan. Pyschiater Dirk De Wachter:
Dirk De Wachter

Sociale media

"We zitten in een soort emocultuur waar we alle redelijkheid verliezen", zegt Dirk De Wachter in De Wereld Vandaag. "De onderliggende zaak is goed natuurlijk. We kunnen er niet tegen zijn dat mensen geen machtsmisbruik mogen maken, ook niet in intieme sfeer. Maar de manier waarop is voer voor discussie.

Vandaag heeft iedereen een mening en met die sociale media lijkt het alsof iedereen aan een soort toog staat en meningen braakt zonder dat men weet waar het over gaat. We zeggen maar wat, maar eigenlijk moeten we nog met die media leren omgaan.

Met sociale media lijkt het alsof iedereen aan een soort toog staat en meningen braakt zonder dat men weet waar het over gaat

Ik vind dat ook heel vervelend, in de eerste plaats voor Bart De Pauw zelf, maar ook voor zijn gezin. Die situatie is helemaal ontploft.", zegt hij.

"Je moet een onderscheid maken tussen 'grote verhaal', dat je moet afkeuren, maar anderzijds is er ook het persoonlijke verhaal van een mens die persoonlijk wordt beschimpt.

Maak het maar mee, dat is miserie hé. Voor zijn gezin is dat een vreselijke zaak", zegt hij duidelijk. "Ik pleit hier toch voor een beetje terughoudendheid. Wacht met die mening te uiten tot je écht weet waar het over gaat."

 

Revolutie aan de gang?

Er is al enige tijd het bewustzijn bij vrouwen dat het zo niet verder kan, vrouwen zwijgen niet langer. "En ik hoop dat dat bewustzijn er ook bij mannen is", zegt hij. "Dat is geen revolutie, dat merk ik al een tijdje, maar dat komt in sprongen. Door die bekende figuren. En dat is een proces dat we niet kunnen afkeuren.", aldus de psychiater.

Heel dat spanningsveld tussen man en vrouw ... dat is het leven. Dat is prachtig.

Maar wat kan en mag er dan nog tussen man en vrouw? Dirk De Wachter: "Laten we die plezante en spannende, mooie en lastige toestanden tussen man en vrouw bewaren. Heel dat spanningsveld, dat is het leven. Dat is prachtig. En als je dat met humor kan doen, is dat een goeie zaak. Dat zet tot nadenken", aldus de psychiater.

Beluister het interview met Dirk De Wachter

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet