Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Hautekiet

Hautekiet

Welk woord moet dringend verdwijnen uit onze taal?

do 30 nov. - 8:21

Eerder deze maand deed het Instituut voor de Nederlandse Taal een oproep om woorden in te sturen die we nooit meer willen horen in 2018. Op basis van de inzendingen en bijbehorende motiveringen zijn er twee top tienen samengesteld: één voor Nederland en één voor Vlaanderen. Van welk woord krijg jij het op je heupen? Stem nu!
Van welk woord krijg jij het op je heupen?

Vanaf vandaag kan je een week lang stemmen op www.wegmetdatwoord.org. Op 7 december worden de "verliezers" van dit jaar bekendgemaakt. Maak je keuze uit deze top tienen:

Top 10 Vlaanderen

absoluut
comfortzone
dagdagelijks
eigenlijk
groentjes
ik heb zoiets van
leuk
me-time
naar de toekomst toe
super

Top 10 Nederland

duurzaam
eigenlijk
genderneutraal
in je kracht staan
loverboy
papadag
shinen
soort van
stukje
super

Te pas en te onpas

De meest opgegeven motivering waarom mensen een woord niet meer willen horen is omdat het "te pas en te onpas gebruikt wordt". Van duurzaam zegt men bijvoorbeeld dat het daarom een "hol, betekenisloos containerbegrip" geworden is. En eigenlijk wordt te vaak als stopwoord gebruikt in Nederland en Vlaanderen, evenals super: "dat is toch benzine.".

Dagdagelijkse groentjes

In Vlaanderen is dagdagelijks een grote ergernis: "is dagdagelijks nog dagelijkser dan dagelijks?" en "weekwekelijks, maandmaandelijks en jaarjaarlijks bestaan ook niet." Ook groentjes moet het weer ontgelden: "verkleinwoordjes die niet echt hoeven" en "kleutertaal in restaurants". Beide woorden stonden eerder ook al in de gezamenlijke top tien voor Nederland en Vlaanderen.

Genderneutraal shinen

In Nederland is het woord genderneutraal vaak ingestuurd omdat mensen het een irritante hype vinden. Maar op het woord zelf is ook commentaar: "gender is niet neutraal", "lelijke samenvoeging van een Engels en een Nederlands woord." Engelse woorden met een goed Nederlands alternatief zijn sowieso niet geliefd. Inzenders vinden schitteren of stralen beter klinken dan shinen, dat bovendien een "hoog Toppers-gehalte" heeft.

Vaag, overbodig en onjuist

Andere nominaties zijn ingestuurd omdat ze te vaag gevonden worden (in je kracht staan, naar de toekomst toe), overbodig zijn (ik heb zoiets van, soort van, stukje) of een verkeerd beeld geven van de werkelijkheid (loverboy, papadag).

Kids

Net zoals voorgaande jaren werd ook het woord kids ("wat is er mis met 'kinderen'?") weer veelvuldig ingestuurd. Het woord was de verliezer van de allereerste editie van de verkiezing in 2013, en staat daarom niet opnieuw in de top tienen.

Ga voor het stemmen en/of meer informatie naar de verkiezingswebsite www.wegmetdatwoord.org.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet