Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Welke leerlingen mogen nog naar de opvang in de school? Nieuwe richtlijnen maken dat duidelijk

do 19 mrt. - 7:37

Alle Vlaamse scholen hebben nieuwe richtlijnen gekregen over het nieuwe coronavirus. Dat zegt Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) nadat hij overleg gepleegd heeft met de onderwijskoepels en de sociale partners. Concreet worden de richtlijnen voor de opvang van de leerlingen aangescherpt.
© Pixabay

De lessen blijven al sowieso geschorst tot en met 3 april, en de scholen en internaten moeten opvang voorzien. Maar de regels over die opvang zijn nu wel duidelijker gesteld.

Opvang voor drie groepen (gezonde) kinderen

In de nieuwe richtlijnen wordt heel concreet aan de scholen gevraagd om nog opvang te voorzien voor drie groepen gezonde leerlingen: kinderen van ouders die werken in een cruciale sector, zoals de zorg, de veiligheid of de distributie, kinderen in een medische of kwetsbare situatie en kinderen met een moeilijke thuissituatie.

Ouders die thuiswerken, moeten hun kind zélf opvangen. Ook leerlingen die ziek zijn, moeten thuisblijven. "Het is een oproep aan de ouders om zo veel mogelijk zélf opvang te voorzien, dat is het beste voor iedereen", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Leerkrachten hebben nu de levensnoodzakelijke taak om ervoor te zorgen dat het zorgpersoneel zijn levensnoodzakelijke taken kan blijven uitvoeren. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat we de leerkrachten en scholen minimaal belasten en dat we zoveel mogelijk zelf thuisblijven én onze kinderen thuishouden."

Leerkrachten hebben nu de levensnoodzakelijke taak om ervoor te zorgen dat het zorgpersoneel en andere cruciale beroepen hun levensnoodzakelijke taken kunnen uitvoeren

— Ben Weyts - Vlaams minister van Onderwijs

Weyts benadrukt ook dat scholen best niet samenwerken voor de opvang.

Eigenlijk is en blijft de vuistregel dat scholen zo weinig mogelijk leerlingen moeten opvangen, maar anderzijds benadrukt het Agentschap Zorg en Gezondheid dat het niet belangrijk is hoe groot een groep leerlingen is om het risico op besmettingen in te perken. Het is wel belangrijk dat de samenstelling van de groep dezelfde blijft.

De voorbije dagen zagen we dat veel ouders hun kinderen al thuishielden, vaak was er maar een handvol kinderen op school. Als scholen geen enkele leerling moeten opvangen, kunnen ze terugvallen op een permanentiesysteem. Op die manier kunnen ouders eventueel later nog een beroep doen op de school, maar kan het onderwijspersoneel van thuis werken waar mogelijk.

Beluister het gesprek met Ben Weyts in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet