Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

De Ochtend

Welke sport laat je je kind best beoefenen?

di 28 aug. - 5:53

Doet je kind best voetbal of tennis, zoals mama of papa? Of toch maar judo? En hoe weet je of die sport bij je kind past? Daar wil het SportKompas een handje bij helpen. Het is een systeem dat de steun krijgt van minister van sport Phillippe Muyters.
SportKompas is een oriëntatie-tool die kinderen van 8 tot 10 jaar helpt bij het kiezen van de juiste sport.

“Het SportKompas is bedoeld voor kinderen van het derde en vierde leerjaar en bestaat uit twee onderdelen” zegt een van de bedenkers Matthieu Lenoir, van de vakgroep sport- en bewegingswetenschappen (UGent) in ‘De Ochtend’. “Enerzijds worden een aantal eigenschappen en vaardigheden op het veld gemeten: denk bijvoorbeeld aan de fysieke meting. En anderzijds is er ook een luikje dat nagaat welke soort vaardigheden en bewegingen je kind graag doet.  Op basis van die metingen – wat het kind kan, is en graag doet – proberen we een oriëntering te geven naar een groep van sporten waar kinderen op jonge leeftijd een succesbeleving krijgen.”

Gezondheidsvoordelen

Dat succes is belangrijk. “Als je je goed voelt in de gekozen sport en succes beleeft, op welk niveau dan ook, dan blijf je het langer doen. En dan heb je een waterval aan gezondheidsvoordelen: als je jong bent en veel beweegt, heb je immers veel meer kans dat je dat later op volwassen leeftijd ook gaat doen.”

Maar kunnen jongeren niet beter zelf allerlei sporten uittesten en het al doende leren? Uiteraard mag dat, vindt Lenoir. Maar sommige kinderen blijven maar dingen proberen: “Ze proberen een half jaartje dit, een half jaartje dat, en hebben geen succesbeleving. Voor sommige ouders is het dan echt wel zoeken. Daarom willen we in die situaties een ruggensteuntje geven.”

Daarnaast kan het ook een prikkel zijn om nieuwe sporten te leren kennen. Sommige ouders (en kinderen) zouden bijvoorbeeld niet aan gymnastiek denken, terwijl het toch heel goed bij hun kind past. “Dit komt heel frequent voor”, zo blijkt uit testen die al gebeurd zijn.

1 januari

De effectieve uitrol van het SportKompas in het onderwijs begint op 1 januari 2019. Maar scholen en organisaties kunnen nu van de aanloopperiode gebruik maken om zich te informeren en voor te bereiden.

Meer info vind je op sportkompas.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet