Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Werkt de geur van haar baasje troostend voor een kat?

di 5 okt. - 9:59

Gaat jouw kat naar het dierenhotel als je op reis gaat? En laat je dan een sjaal of trui achter die naar jou ruikt? Als troost? In Amerika is onderzocht of dat werkt. Chris Dusauchoit brengt duidelijkheid in ‘Nieuwe Feiten’.
Foto: Mikhail Vasilyev (Unsplash)

“We weten pas sinds twee jaar dat katten, net als kinderen en honden, last kunnen hebben van verlatingsangst”, begint Chris Dusauchoit. “Wanneer de baas de deur uit is, kunnen ze onrustig zijn, miauwen en in de ergste gevallen maken ze zelfs dingen kapot of doen ze zichzelf pijn.”

Duurzame hechting

“Een kind groeit het best op wanneer er een ouder is waar het kind naartoe kan gaan in geval dat het onzeker of bang is”, gaat Dusauchoit verder. “Dat noemen ze een goeie hechting. Het kind gebruikt de ouder om van daaruit die vreemde en soms intimiderende omgeving te gaan bekijken.”

Bij katten en hun baas is die hechting ook aanwezig. “Bijgevolg kun je dat aan een proef onderleggen. We noemen die proef de Vreemde situatietest. Je brengt een dier in een situatie waar die nog nooit is geweest, de baas laat het dier achter en dan zie je wat er gebeurt. Die test is dus al eens afgenomen in 2019 en nu hebben ze in Maine een variatie op die test uitgevoerd.”

Het belang van geur

Want wat we ook zeker weten, is dat de geurzin het belangrijkste zintuig is van een kat. “Ze zijn zeer gevoelig aan hun eigen geur. Als je gaat verhuizen en in een nieuw huis terechtkomt, kan je kat helemaal van slag zijn. Het is dus slim om bijvoorbeeld een dekentje dat in de mand lag, mee te nemen naar de nieuwe woning om je kat een klein beetje rustiger te krijgen”, aldus Dusauchoit.

De variatie op de Vreemde situatietest heeft de maken met die geurzin en het belang van geuren voor katten. In het recente onderzoek ging de baas weg, net als bij de oorspronkelijke test, maar dan hebben ze een onderzoeker de kamer in gestuurd. De onderzoeker had iets mee dat naar het baasje ruikt, om te kijken hoe de kat daarop reageert. 

Het maakt ze soms nog onrustiger

Wat blijkt nu: die geur hielp helemaal niet om de kat rustig te houden. “Integendeel, het maakte sommige katten nog onrustiger”, zegt Dusauchoit. “Een verklaring daarvoor is er nog niet, maar we hebben de vaststelling en we moeten dat zeker nog onderzoeken.”

“Natuurlijk heeft men die testen gedaan in een vreemde omgeving en we weten dat katten gehecht zijn aan hun eigen omgeving. Dan is de kat al niet in haar normale doen. Maar de geur van een baas maakt het dus niet minder erg, soms zelfs erger”, besluit Dusauchoit. 

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit via Radio 1 Select.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet