Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Katten houden van dozen, zelfs als die denkbeeldig zijn: hoe komt dat?

vr 7 mei - 0:09

Katten zitten graag in dozen. Ook als die dozen denkbeeldig zijn. Hoe dat kan? Chris Dusauchoit geeft uitleg bij nieuw onderzoek in 'Nieuwe Feiten'.
Chris Dusauchoit

Door middel van een burgeronderzoek onderzochten wetenschappers de nood van een kat om in een afgesloten ruimte te gaan zitten. De studie werd "If I fits, I sits" gedoopt, refererend aan een beroemde kattenmeme.

Pacman en zonnebril

Katteneigenaars moesten vier 'Pacmanvormige' cirkels op de grond kleven, de illusie van een vierkant vormende, het zogenaamde Kanizsa-vierkant. Daarna moesten de eigenaars van de katten ook allemaal een zonnebril op vooraleer ze de test zouden uitvoeren. Op die manier konden de eigenaars hun kat niet onrechtstreeks 'hinten' naar het vierkant door ernaar te kijken.

Van de meer dan 500 katten die aan het onderzoek startten, zijn er uiteindelijk slechts 30 die alle proeven deden. Op basis van die resultaten, bevestigen onderzoekers dat katten in staat zijn om te reageren op de illusie van contouren. 

Waarom?

Maar waarom houden katten zo van afgesloten ruimtes? Het geeft hen een veilig gevoel, al is 'veilig' niet altijd van toepassing als het gaat om een denkbeeldige doos. Toch kunnen ze de drang om in een doos of vierkant op de vloer te gaan zitten, niet weerstaan.

Beluister het gesprek met Chris Dusauchoit via Radio 1 Select

Bekijk een van de katten uit het onderzoek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet