Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

"Wij zijn geen hautaine salonsupporters zoals jullie!" "Onze arrogantie is terecht, wij hebben België op de kaart gezet"

wo 12 mei - 8:03

'De Wereld van Sofie' had het vandaag over aanslepende en uitzichtloze conflicten. Jarenlange rivaliteit vind je ook in de sport, zeker tussen voetbalclubs en hun fanatieke supporters. Zoals bijvoorbeeld bij de aartsrivalen Club Brugge en Anderlecht. Reporter Brecht Devoldere bracht als een ware diplomaat diehard Bruggesupporter Hans Noyelle en de al even fanatieke Anderlechtfan Wim De Wit rond de tafel om te zien of er ooit een vredesakkoord mogelijk zou zijn.
supporter

"Mijn vriendenkring is uitsluitend blauw-zwart getint omdat het DNA van een Clubsupporter simpelweg niet matcht met dat van een Anderlechtsupporter", steekt Hans van wal. "Dus ik ken geen 'mauve' fans. Ik zeg 'mauve', want normaal gezien spreek ik de naam 'Anderlecht' nooit uit." “Ondertussen heb je onze naam toch maar mooi al een paar keer gezegd!', komt Wim tussen. Hans:  "Dat is omdat ik beleefd ben." Ook Wim wil voor één keer wel eens met een Clubfan praten: "Ach ja, iedereen heeft zijn gebreken."

Normaal gezien spreek ik de naam 'Anderlecht' niet uit.

De rivaliteit tussen Anderlecht en Club Brugge is die tussen de club uit de hoofdstad en die uit de provincie. Hans:  “Wij zijn een volksclub, geen hautaine, arrogante dikkenekken of salonsupporters, zoals jullie. Door de jaren is Club uitgegroeid van underdog tot marktleider, maar we zijn onze identiteit trouw gebleven: 'no sweat no glory'. Ik zou wel eens willen weten wat jullie identiteit is?" Wim: "Onze identiteit is gewoon: klasse. Wij zijn ook arrogant met een reden: wij hebben met Anderlecht België op de kaart gezet als voetballand." Hans: "Ach, jullie zijn blijven steken in een geromantiseerd verleden. De toekomst is aan Club Brugge."

Toenadering zal niet lukken, vrienden worden onmogelijk. Wim: "Ik ben zelfs nog nooit in de stad Brugge geweest, en dat zal ook nooit gebeuren. Meer nog: ik ben naast Anderlechtfan ook supporter van Ajax. Die hebben net hun nieuwe truitjes voorgesteld: donkerblauw, een Brugge-kleur! Nooit zal ik zo’n blauw Ajaxtruitje in mijn kast hangen!"

Ik ben zelfs nog nooit in de stad Brugge geweest, en dat zal ook nooit gebeuren.

Er is één punt waar de heren elkaar wel vinden: de toenemende criminalisering van de voetbalsupporter. Hans: "Ik kreeg vier maanden stadionverbod omdat ik een spandoek aan het Anderlechtstadion had opgehangen. Betrapt door een bewakingscamera. Wim bevestigt:  "Als je in een stadion een middelvinger opsteekt krijg je een zware sanctie, doe dat op straat en niemand ligt er wakker van."

Maar daar blijft het bij wat toenadering betreft. Wim:  "Bij het minste dat er misloopt bij de tegenstander wordt alles..." "...leedvermaak. Jennen en leedvermaak. Dat maakt deel uit van de voetbalbeleving", vult Hans meteen aan. Wim: "ik zal nooit bravo of proficiat zeggen tegen Brugge." Hans: "het is irrationeel, maar zo is voetbalrivaliteit nu eenmaal."

Herbeluister het vurige gesprek tussen de twee supporters via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet