Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Wil of kan N-VA niet besturen met VB?

di 13 aug. - 6:35

"Een coalitie met Vlaams Belang is een realistisch perspectief voor N-VA" als de twee partijen in 2024 een meerderheid halen in het Vlaams Parlement. Dat zegt politicoloog Bart Maddens (KUL) in 'De Ochtend'.
© Belga (Benoit Doppagne)

Op verkiezingsavond was het al duidelijk: N-VA en Vlaams Belang hebben samen vijf zetels te kort om een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement. Zo'n meerderheid is nodig als partijen over voorstellen willen stemmen. Open VLD en CD&V hielden vast aan het cordon sanitair (de afspraak om niet te besturen met Vlaams Belang, red.), en dus leek een regering met Vlaams Belang snel uitgesloten.

Het duurde echter tot gisteren voor N-VA-voorzitter Bart De Wever bekendmaakte dat een bestuur met de partij "onmogelijk is", en dat daar de komende maanden ook geen verandering in zal komen. De N-VA onderhandelde twee en een halve maand met het uiterst rechtse Vlaams Belang, maar koos ervoor om opnieuw te besturen met CD&V en Open VLD.

Het is meer dan ooit een realistisch perspectief dat er een Vlaams-nationale regering kan komen als N-VA en Vlaams Belang een meerderheid halen

— Bart Maddens

Principes, of enkel praktische bezwaren?

Toch is er volgens politicoloog Bart Maddens "iets fundamenteel veranderd". Volgens Maddens is het voor de N-VA nu voor het eerst een optie om te besturen met Vlaams Belang. "Het is meer dan ooit een realistisch perspectief dat er een Vlaams-nationale regering kan komen als N-VA en Vlaams Belang in 2024 een meerderheid halen", aldus de KUL-professor. "De reden waarom de coalitie van N-VA en Vlaams Belang er niet komt, is dat die partijen een paar zitjes tekortkomen."

Bij de lokale verkiezingen was dat nog niet het geval, zegt Maddens. “In een aantal gemeenten - onder andere in Antwerpen - hadden ze al een meerderheid. Maar N-VA heeft daar het cordon, waar ze tegen zijn, wel altijd toegepast."

Inhoudelijk zal ik nooit een millimeter over die Chinese muur gaan. Maar als anderen aan de juiste kant van de muur beleid willen voeren, dan zie ik geen obstakel

— Bart De Wever, over besturen met Vlaams Belang, gisteren in 'Terzake'

Vlak voor de verkiezingen benadrukte De Wever met zijn boek "Over identiteit" nog de inhoudelijke verschillen met Vlaams Belang, die hij een "Chinese muur" noemde. Gisteren in "Terzake" wees hij opnieuw op die verschillen, maar een bestuur met Vlaams Belang is niet meer uitgesloten: "Inhoudelijk zal ik nooit een millimeter over die Chinese muur gaan. Maar als anderen aan de juiste kant van de muur beleid willen voeren, dan zie ik geen obstakel", klonk het.

Volgens Maddens kón de N-VA dan ook simpelweg niet besturen met Vlaams Belang, al geloofden sommigen bij de N-VA wel dat ze andere partijen over de streep konden trekken, en had N-VA dat gewild. De traditionele partijen kampen momenteel trouwens met te grote problemen om het cordon nu te breken: “Het leiderschap ontbreekt daar om zo’n historische beslissing te nemen", geeft Maddens De Wever gelijk.

Beluister het gesprek met Bart Maddens in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet