Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Zangeres Hannelore Bedert doet emotionele oproep na plotse verlies van man: "Volg een reanimatiecursus"

ma 8 apr. - 9:17

Na het plotse verlies van haar man doet zangeres Hannelore Bedert een opvallende oproep op Facebook. "Volg een reanimatiecursus", klinkt het. "Ik ben tegen een veelvoud aan regeltjes en wetten, maar dit zou simpelweg gewoon fucking verplicht moeten zijn." Cardiologe Sofie Gevaert van het UZ Gent moedigt de oproep aan.
Hannelore Bedert

Op 17 februari moest Hannelore Bedert geheel onverwacht afscheid nemen van haar man. "Stijn stierf aan hartfalen", schrijft ze in een Facebookpost. "Van de ene op de andere dag was hij weg."

Ik troost me soms met het besef dat ik nog alles heb kunnen doen in een poging om hem te redden

"Ik troost me soms, hoe klein de troost ook is, met het besef dat ik nog alles heb kunnen doen in een poging om hem te redden", gaat ze verder. "Het mocht niet baten, maar ik heb wel kunnen proberen. Omdat ik wist hoe het moest."

Veel vrienden en familieleden rondom haar hebben sinds de dood van Stijn een reanimatiecursus gevolgd. "Te weinig mensen weten hoe ze moeten reageren in zo'n situatie. Uit onwetendheid, uit schrik iets verkeerd te doen, uit onkunde... Terwijl elke seconde telt op zo'n moment. Heel veel mensen weten zelfs niet waarvoor een AED-toestel dient, hoewel het op zoveel openbare plekken hangt."

"In Nederland ziet men het belang in van reanimatiecursussen, daar hebben ze godverdikke een burgerreanimatienetwerk. Waarom nemen we daar geen voorbeeld aan? Zoveel mensen daar kunnen én durven reanimeren, omdat ze weten hoe het moet."

Voor ons kunnen jullie even niks doen, maar wel voor iedereen rondom jullie: volg een reanimatiecursus

Bedert doet dan ook een warme oproep. "Voor ons kunnen jullie even niks doen, maar wel voor iedereen rondom jullie: volg een reanimatiecursus. Enkele uurtjes van je leven, maar je redt er ooit misschien iemand anders zijn leven mee. En installeer de app van het Rode Kruis, ook die helpt je bij een reanimatie (al zorgt de cursus toch nog voor dat extra beetje zelfvertrouwen). Natuurlijk helpt reanimeren niet altijd, want elke situatie is anders. Maar wanneer reanimatie wel aan de orde is, dan weet je tenminste hoe je kan reageren. Want ineens is het moment daar en je vergeeft het jezelf nooit als je niet weet hoe te handelen."

Hoewel Bedert naar eigen zeggen tegen "een veelvoud van regels en wetten" is, besluit ze met de volgende zin: "Leren reanimeren zou simpelweg gewoon fucking verplicht moeten zijn".

Cardiologe: "Hoe jonger men het aanleert, hoe beter"

"Hoe jonger men het aanleert, hoe beter", zegt cardiologe Sofie Gevaert van het UZ Gent in 'De Wereld Vandaag'. Ze pleit er dan ook voor om reanimatie verplicht te maken tijdens de schoolopleiding, met voldoende aandacht voor het onderhouden van de kennis. Gevaert moedigt de oproep van Bedert aan, maar iedereen verplicht op cursus sturen, hoeft voor haar niet.

Een ander idee dat Gevaert genegen is, is een cursus koppelen aan het halen van een rijbewijs, zoals in Denemarken het geval is. Recent heeft ook het Brussels Gewest een EHBO-opleiding verplicht gemaakt voor wie zijn rijbewijs wil halen.

Gevaert erkent dat het in de praktijk niet evident is voor mensen met weinig ervaring om te reanimeren. "Mensen hebben veel schrik om iets te doen", zegt ze. "Niet iedereen is ertoe in staat om met reanimatie te beginnen als iemand een hartaanval krijgt." Jong beginnen met het aanleren van reanimatie zou die schroom wat kunnen wegnemen, luidt het.

"Als iemand bewusteloos is en een hartstilstand heeft, is iets doen beter dan niets doen. Het zou jammer zijn om kritieke minuten verloren te laten gaan en te wachten op een ambulance die daar zelden binnen de 5 minuten kan zijn", besluit ze.

Beluister het gesprek met Sofie Gevaert in 'De Wereld Vandaag':

Dit bericht postte Hannelore Bedert op Facebook:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet