Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: #weetikveel

#weetikveel

"Zuid-Afrika beschikt over de meeste goudmijnen, maar de VS hebben de grootste goudvoorraad"

vr 25 mrt. - 13:59

Het is niet al goud wat blinkt. Maar in #weetikveel ging het dan toch vooral over dat blinkende goud vandaag. Wist jij dat door de Bretton Woods-akkoorden de dollar plots dé wereldmunt werd? Of dat Zuid-Amerika dan wel de meeste goudmijnen heeft, maar het de VS zijn die de grootste goudvoorraad hebben? Financieel econoom Tom Simonts vertelt er je alles over!
Goud
Tom Simonts werkt als financieel econoom bij KBC. Over goud weet hij dus ook vanalles te vertellen. In #weetikveel vertelt hij Kobe Ilsen de meest uiteenlopende feiten over goud.
 

Benieuwd naar de volledige uitzending? Die kan je hier beluisteren!

 

Wist je dat...

 
 • Goud is eigenlijk geen rariteit of zeldzaam materiaal. Het is op veel plaatsen voorhanden. Onder de grond, maar ook in rivieren.
   
 • De eerste transactie in goud vond al plaats in 3000 voor Christus! Betalen met gouden munten vond echter veel later plaats, al zijn historici het niet helemaal eens over de datum. Door velen wordt gezegd dat er voor het eerst met gouden munten werd betaald in China, in 7 na Christus.
   
 • Tot nu toe werd er zo'n 175.000 ton goud gedolven. Dat is al bij al niet erg veel. Nu nog wordt er elk jaar zo'n 2500 ton goud per jaar gedelfd. Maar liefst 2000 ton daarvan gaat naar juwelen, de overige 500 ton gaat naar nationale banken.
   
 • Zuid-Afrika heeft de meeste goudmijnen, maar het is de VS die met 8100 ton de grootste goudvoorraad heeft. België bezit 'amper' 227 ton goud.
   
 • Rusland heeft recent veel goud opgekocht en heeft nu de 5de grootste voorraad ter wereld. Het is onder meer van dat goud dat de oorlog in Oekraïne wordt gefinancierd.

 

Leer meer:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet