Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Dave sinardet valerie van peel lijkt teleurgesteld te zijn in de politiek

Dave Sinardet: "Valerie Van Peel lijkt teleurgesteld te zijn in de politiek"

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

23 dagen geleden

9 min

Bart De Wever blijft nog zeker tot na de verkiezingen van 2024 voorzitter van de N-VA. Zijn huidige mandaat loopt in principe tot 2023, maar de partijraad heeft beslist om de interne voorzittersverkiezingen uit te stellen. Zaterdag heeft ook Kamerlid en ondervoorzitter Valerie Van Peel beslist dat ze na de verkiezingen stopt met de politiek. Politicoloog aan de VUB Dave Sinardet geeft meer uitleg.
 

“Wat lijkt mee te spelen in Van Peel haar verklaring, naast de persoonlijke factoren die ze aangeeft, is een teleurstelling in de politiek als geheel.” Die teleurstelling is algemeen ook aanwezig. “Die malaise voelen we ook bij kiezers. Maar ook veel parlementsleden hebben vaak een gevoel van onmacht.”


Het is als individueel parlementslid moeilijk om iets te betekenen. "Als Vlaams parlementslid is er bijvoorbeeld een zwijgakkoord dat bepaalt dat je als parlementslid van een meerderheidspartij pas initiatief mag nemen als er eerst een akkoord is met andere meerderheidspartijen." Die dominantie van partijen en regeringen over het parlement is niets nieuws.


Valerie Van Peel is al de tweede ondervoorzitter van de N-VA die uit de politiek stapte, Lorin Parys deed dat eerder dit jaar al. “Dat is inderdaad wel opvallend, want die ondervoorzitters zitten mee in het hart van de partijwerking om mee de grote lijnen uit te zetten.” 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet