Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Hoeveel PFOS zit er in het bloed van omwonenden 3M-fabriek? Agentschap Zorg & Gezondheid start onderzoek

Door De Ochtend
3 maanden geleden
06:39 min
Volgende fragmenten:

Vanaf vandaag start het Agentschap Zorg en Gezondheid met bloedafnames bij mensen die binnen de 3 kilometer wonen rond de fabriekssite van 3M in Zwijndrecht.

"Dat onderzoek moet ons inzichten geven in de verspreiding van PFOS en PFAS", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het agentschap. "We zullen onder meer zoeken naar verbanden tussen leeftijd en besmetting. We verwachten ook een verband tussen waar iemand woont en hoeveel PFOS en PFAS we zullen aantreffen."

Het agentschap zal 800 mensen testen. "Het is logistiek en organisatorisch onmogelijk om alle onwonenden te testen. Bovendien zou het ons weinig extra inzichten opleveren", zegt Moonens.

Op de resultaten is het wachten tot half oktober. "De testperiode duurt zes weken, en daarna hebben we tijd nodig voor de analyse en statistische verwerking", aldus Moonens.

"De resultaten van dit onderzoek zullen niet meteen leiden tot aanbevelingen", zegt Moonens. "De perimeters voor het verbod op eten van groenten en eieren uit eigen tuin kunnen misschien wel aangepast worden."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's