Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lars Bové (De Tijd) over de Pandora Papers: "Ook het verhaal van heel veel gewone Belgen"

Door De Ochtend
13 dagen geleden
10:05 min
Volgende fragmenten:

Groot nieuws dat gisteravond wereldwijd bekend werd: duizenden vooraanstaanden, uit zowat elk deel van de samenleving, werken met allerlei schimmige financiële constructies in belastingparadijzen. Het hele dossier wordt naar buiten gebracht onder de noemer 'Pandora Papers'. Minstens 35 huidige en voormalige wereldleiders, onder wie de Britse oud-premier Tony Blair, maken gebruik van zogenoemde offshoreconstructies om belastingen te ontwijken. Ook de namen van wereldsterren als Elton John, Ringo Starr en Julio Iglesias komen erin voor, naast die van 1.217 landgenoten.
"Het is niet onze bedoeling om gewoon namen te droppen, maar wel om de hele week verhalen te brengen, en naar buiten brengen welke constructies er worden opgezet voor verschillende doeleinden" vertelt Lars Bové van 'De Tijd' in 'De Ochtend'. "Dit gaat niet alleen over belastingen en successierechten ontduiken, maar we zien ook dat er heel veel verdachte geldstromen gebeuren." 
"Het gaat niet alleen om rijke mensen, zoals de grote zakenfamilies" zegt Bové. "Het is het ook het verhaal van heel veel gewone Belgen die ook zulke constructies bestellen. Bijvoorbeeld een slager, een computerprogrammeur, een misdaadauteur en een Franstalige radiopresentator."
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's