Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Nieuw jaar nieuwe regels deze 4 maatregelen kunnen mensen in armoede voelen in hun portemonnee

Nieuw jaar, nieuwe regels: deze 4 maatregelen kunnen mensen in armoede voelen in hun portemonnee

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

8 min

Bij het begin van een nieuw jaar worden traditioneel heel wat nieuwe maatregelen van kracht. Zo wordt de maxiumumfactuur in de zorg verlaagd van 450 naar 250 euro per jaar voor mensen met het laagste inkomen. Zij krijgen dus sneller hun medische kosten terugbetaald. 96.000 gezinnen komen in aanmerking voor een hogere terugbetaling.
Al zijn er wel enkele beperkingen, nuanceert Heidi Degerickx van het Netwerk Tegen Armoede. “Het is echt wel voor de allerarmste mensen. De inkomensgrens ligt op 11.000 euro. Voor de grote groep, 200.000 mensen met verhoogde tegemoetkoming, verandert er niets. Dus dat zou echt nog beter moeten.”
Daarnaast: wie zijn ledenbijdrage aan het ziekenfonds twee jaar niet heeft betaald, kan nu geschorst worden. En moet gedurende 2 jaar opnieuw bijdragen betalen voor ze recht op terugbetaling krijgen. "Dat is compleet onrechtvaardig. Ze worden uitgesloten uitgesloten van basisbescherming, terwijl ze wel moeten betalen." Ondertussen vonden wel al constructieve gesprekken plaats om de wet mogelijks alsnog bij te sturen dit jaar. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's