Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De ochtend

Prof schoors als dit verder gaat moeten we rusland verder economisch isoleren en komt er een nieuw ijzeren gordijn

Prof. Schoors: "Als dit verder gaat, moeten we Rusland verder economisch isoleren en komt er een nieuw IJzeren gordijn."

Door De Ochtend
Bannerafbeelding voor fragment

5 maanden geleden

13 min

Koen Schoors, professor economie aan de UGent en Ruslandkenner vertelt meer over de sancties van het Westen tegen Rusland. Volstaan die sancties? Want voorlopig gaat oorlogsmachine Poetin gewoon verder.

"Sancties werden nooit onmiddellijk, maar dit zijn wel de strengste ooit in de economische geschiedenis. Die zullen pijn doen, ook voor de modale Rus. Het is belangrijk dat we die buitenlandse reserves van Rusland bevriezen, zodat hun oorlogskas niet meer kunnen gebruiken", vertelt hij. Maar wat als de Russen onze gaskraan dichtdraaien? "Dat is dan ook pijnlijk voor henzelf, want dat is momenteel hun enige bron van buitenlandse inkomsten. Dus is het niet waarschijnlijk dat ze dat snel zullen zoen", gaat prof. Schoors verder.

"Maar het is wel noodzakelijk dat wij op korte termijn afkicken van onze verslaving aan Russisch gas. We verkopen al 15 jaar onze ziel aan de duivel en zagen gebeuren hoe Rusland alsmaar een stapje verder ging en buren bedreigde en zelfs andere leiders ging vergiftigen. Maar elke keer zeiden we 'ja, maar we hebben dat gas nodig'. Nu moeten we dat echt gaan afbouwen."

 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet