Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Lorin Parys (N-VA): "niet in elk ziekenhuis vielen evenveel coronadoden. We vragen onafhankelijke onderzoek"

Door De Olympische Ochtend
4 maanden geleden
10 min
Volgende afleveringen afspelen

Er zijn tussen ziekenhuizen onderling duidelijke verschillen in de sterftecijfers van hun coronapatiënten. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano waar oppositiepartij N-VA nu mee naar buiten komt. “We vragen een onafhankelijke wetenschappelijke analyse”, zegt Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA).

“Het gaat om ruwe data die nog gecorrigeerd moet worden voor een aantal factoren die niets met de verleende zorg in de ziekenhuizen te maken hebben”, zegt Parys. “In een regio met meer kwetsbare of oudere inwoners zullen de cijfers een ander beeld geven.”

“Toch zien we in de ruwe data ook al grote verschillen die veel vragen oproepen. Bijvoorbeeld: waarom is het zo dat in Franstalig België 60% van de coronapatiënten op intensieve zorg intensief geventileerd werd, en waarom is dat in Vlaanderen 40%”, vraagt Parys zich af.

“Nog een voorbeeld: waarom ligt de mortaliteit in Vlaams-Brabant vijf keer lager dan in Henegouwen? Heeft de aanwezigheid van een Universitair Ziekenhuis in Leuven daar iets mee te maken? Ook al krijgen ze net daar de zwaarste patiënten binnen?”

Lorin Parys roept Sciensano en de federale overheid op om meer data vrij te geven. “We weten dat Sciensano meer data heeft. We roepen op om die beschikbaar te maken. Zo kan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg een uitgebreide analyse maken.”

Parys besluit: “Het is er ons niet om te doen om iemand de schuld te geven, want iedereen heeft extreem z’n best gedaan. Maar we willen wel dat er lessen getrokken worden.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's