Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Advocate claudia van de velde de manier waarop het proces depp vs heard werd gevoerd is in ons land ondenkbaar

Advocate Claudia Van de Velde: "De manier waarop het proces Depp vs. Heard werd gevoerd, is in ons land ondenkbaar"

Door De wereld van Sofie

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

14 min

Al 6 weken lang leeft de hele wereld mee met het echtscheidingsdrama dat zich in de VS afspeelt tussen Johnny Depp en Amber Heard. Op dinsdag 31/5 horen we eindelijk het verdict, maar de voorbije weken waren vooral memorabel door het onophoudelijke moddergooien door beide partijen. Zowel Heard als Depp beweren dat alleen zij de waarheid spreken en schuwen de details over slagen en verwondingen tot drollen die in bed werden gelegd niet. Het grote publiek smulde de afgelopen weken van het proces, maar is zo'n proces ook denkbaar in België?

Ondenkbaar
 

Claudia Van de Velde, advocate gespecialiseerd in familierecht en auteur van het boek ‘Uit elkaar, eerste hulp bij echtscheidingen’ vertelt in 'De Wereld van Sofie' dat het ondenkbaar is dat een proces op die manier zou gevoerd worden in ons land. "Bij ons worden echtscheidingen achter gesloten deuren behandeld en daar is ook een reden voor. Er komen daar namelijk soms intieme en kwetsende zaken aan bod. Bij ons verloopt dat dus erg sereen."

"Wij kennen het systeem van 'examination' en 'cross-examination' in ons land ook niet. Wij moeten de tegenpartij met respect behandelen", gaat ze verder. Ook over de advocaten die Depp en Heard vertegenwoordigden, valt veel te zeggen. "Een glamoureus uitziende advocate waarvan elk handgebaar wordt geanalyseerd, dat leidt de aandacht toch af van de kern van de zaak? Dus volgens onze standaarden zou dat een volledig foute aanpak zijn", legt Van de Velde uit. Ook het knuffelen van de advocaten met hun cliënten, is ongezien bij ons.


Sociale media
 

Wat de advocate vooral kwalijk vindt, is de sociale media waardoor mensen te pas en te onpas hun eigen oordeel over het proces delen. Elke dag staan websites vol meningen van mensen, denk ook maar aan het proces-Sanda Dia, Bart De Pauw, ... "We mogen niet vergeten dat we het nog steeds over mensen hebben. We moeten zo'n gevoelige kwesties niet gaan behandelen als entertainment.", besluit ze.


Beluister hierboven het volledige gesprek via Radio 1 Select.
 

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet