Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Frank deboosere we morsen met drinkbaar water dat is echt van de pot gerukt

Frank Deboosere: "We morsen met drinkbaar water. Dat is echt van de pot gerukt."

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

8 dagen geleden

10 min

We hebben al een hele tijd zonnig, zomers, zuiders weer. Dat maakt velen van ons vrolijker en geeft energie. Maar kan ook weerman Frank Deboosere daarvan genieten? Of maakt hij zich telkens zorgen over de natuur en de watervoorraden? 'De Wereld van Sofie' legde het aan hem voor.


"Er is een groot verschil tussen 'weer' en 'klimaat'" wil Deboosere eerst verduidelijken. "Veel mensen denken bij de eerste de beste koudere periode meteen dat het allemaal niet zo erg is. Maar ik merk in elk geval de laatste decennia dat ik de woorden 'te warm voor de tijd van het jaar' veel vaker moet gebruiken dan 'te koud voor de tijd van het jaar' en dat is natuurlijk geen toeval." 


Maar uiteraard kan Deboosere zelf van de zon genieten, al houdt hij ook wel van een snijdend windje wanneer hij met de fiets naar het werk rijdt. Wel maakt hij zich zorgen over waterverspilling. Hij vindt het zinloos om je gras te besproeien bijvoorbeeld. "Die grassprietjes kunnen echt wel tegen een stootje."  


"We zijn een van de droogste regio's per oppervlakte-eenheid. We zijn droger dan pakweg een land als Spanje, en we morsen met drinkbaar water. Er zijn landen waar mensen met een kruik meer dan 10 km moeten afleggen voor een paar liter vervuild water. En wij draaien achteloos een kraantje open en spoelen er de pipi en kaka mee door. Dat is letterlijk en figuurlijk van de pot gerukt."


Beluister hierboven het vurige gesprek in 'De Wereld van Sofie'.

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's