Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Walt disney bewonderde hitler maar produceerde ook anti nazipropagandafilms

Walt Disney bewonderde Hitler, maar produceerde ook anti-nazipropagandafilms

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

11 min

Films zijn een bijzonder dankbaar medium om propaganda op te lepelen. Zeker tekenfilms, waar een heel serieuze boodschap met grappen en grollen zo naar binnen glijdt. Walt Disney produceerde in de Tweede Wereldoorlog een arsenaal aan anti-nazipropagandafilms. Tegelijk werd hem óók antisemitisme en bewondering voor Hitler toegeschreven. Disney won in 1943 een Oscar met de animatiefilm Der Fuehrer’s Face. Ann Rootveld sprak over de ambigue figuur die Disney was met Dan Hassler-Forest, docent en onderzoeker bij het departement Media- en cultuurwetenschappen van de Universiteit van Utrecht.
"In die animatiefilm zie je Donald Duck als arbeider in een munitiefabriek in nazi-Duitsland. Het is een samenleving zonder individuele vrijheid." Hassler-Forest noemt de film "een prachtige symfonie van totalitaire paranoia." Op het einde ontwaakt Donald Duck uit de nachtmerrie. "Hij wordt wakker in Amerika en kust een kleine maquette van Het Vrijheidsbeeld." 
Dergelijke anti-oorlogsfilms betekenen niet dat Walt Disney een afkeer koesterde voor het fascisme. "Voor de oorlog uitte hij meerdere malen zijn bewondering voor de modernisatie die Hitler realiseerde in Duitsland." Die waardering was wederzijds, vertelt Hassler-Forest. "Hitler herkende in Disneyfilms zoals 'Sneeuwwitje' het pure Europa met witte en heteroseksuele mensen."


 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet