Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld van sofie

Ward bogaert alleen in vlaanderen zwaaien de servetten in het rond tijdens les lacs du connemara van michel sardou

Ward Bogaert: "Alleen in Vlaanderen zwaaien de servetten in het rond tijdens 'Les Lacs du Connemara' van Michel Sardou"

Door De Wereld van Sofie
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

15 min

Of je het nu wilt of niet, 'Les Lacs du Connemara' van Michel Sardou is een echte trouwfeestklassieker. Netjes opgeklede mensen springen in het rond terwijl ze hun servet of zakdoek wild heen en weer zwaaien, en ondertussen rijdt de trouwtaart de zaal in. Het is een echte traditie, maar dan wel alleen in Vlaanderen. Nergens anders wapperen de servetten zo hevig in het rond als het lied gespeeld wordt. Ward Bogaert dook in de geschiedenis van het lied om te achterhalen waarom we dit doen. "Een gesmolten synthesizer in 1981 was de inspiratiebron van componist Jaques Revaux die uiteindelijk een Iers nummer wilde maken."
 

Dit eerste bizarre verhaal is nog maar de start van de lange geschiedenis van het nummer. De band 'The Magical Flying Thunderbirds' met onder andere Miguel Wiels introduceerde het nummer in de lage landen. "Onze cover had een hoog ambiancegehalte en Michel Sardou was absoluut geen fan. Maar de traditie met de servetten komt niet van ons", klinkt het bij Wiels.

Ward Bogaert doet nog een laatste poging om te achterhalen waar de trouwtraditie vandaan komt. "Mijn laatste gok is dat niets minder dan een oud familieritueel van de Pfaffs aan de oorsprong ligt van deze Vlaamse traditie. Tijdens de bruiloft van Kelly Pfaff en Sam Gooris in 1999 werd de kousenband in het rondgezwierd en dat per toeval op 'Les Lacs du Connemara'."
 

Haal je servetten al maar uit de kast en beluister hierboven het gedegen staaltje onderzoeksjournalistiek van Ward Bogaert.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet