Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Britse regering verplicht laadpaal voor elk nieuw huis: "Goed idee, maar ook elektriciteitsnet nodig dat dit aankan"

Door De Wereld Vandaag
16 dagen geleden
8 min
Volgende afleveringen afspelen

De Britse regering heeft beslist dat elke nieuwbouw vanaf 2022 verplicht een laadpaal moet hebben voor elektrische wagens. Die maatregel zou jaarlijks voor 145.000 nieuwe laadpalen moeten zorgen. Dat zal nodig zijn want vanaf 2030 mogen de Britten geen benzine- of dieselwagens meer kopen. Is het een haalbaar idee? 'De Wereld Vandaag' vroeg het aan Gert Verhoeven, auto-journalist voor o.a. VAB.
“Heel wat mensen hopen dat extra oplaadpalen en wallboxen (laadpalen die als een kastje aan de muur gemonteerd zijn, red.) alles zullen oplossen. Maar dat is niet zo. Laadpalen zorgen er dan wel voor dat auto’s sneller opladen, een paal is en blijft maar zo krachtig als het stopcontact waar het op is aangesloten, en daar knelt het schoentje.”
Volgens Verhoeven is het Britse netwerk nog niet in staat om alle wagens snel en tegelijkertijd op te laden. Als hij dat vergelijkt met België, ziet hij treffende gelijkenissen: “Mensen die nu elektrisch rijden, komen thuis en pluggen hun wagen in. Op dit moment zijn dat er niet al te veel, maar als iedereen de overstap maakt, wordt dat een probleem."
Meer weten? Beluister hierboven het integrale gesprek!

Meer artikels

Gerelateerde Programma's