Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

De universitaire context is iets gevoeliger voor grensoverschrijdend gedrag

"De universitaire context is iets gevoeliger voor grensoverschrijdend gedrag"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

9 min

Na verhalen van grensoverschrijdend gedrag aan de VUB en de UGent, werd vandaag ook de KULeuven genoemd. Verschillende ex-studenten getuigen in 'De Standaard' hoe hun promotor zijn boekje te buiten ging. Het ging van lastig vallen tot de huid vol schelden. Wat kunnen de universiteiten beter doen? Vragen we aan Christophe Vandeviver, professor criminologie aan de UGent en co-voorzitter van de Jonge Academie.
Is de Universiteit als werkplek gevoelig aan grensoverschrijdend gedrag? "Dat blijkt toch uit onderzoek." Welke factoren spelen een rol? "De sector wordt gekenmerkt door hiërarchie, door ongelijke machtsrelaties." Daarnaast is er ook sprake van machtsconcentratie bij één individu, zegt Vandeviver. De professor kan een carrière kraken of maken, legt hij uit. Daarnaast speelt ook de leeftijd: vaak is een promotor ouder dan de doctoraatsstudenten die ze begeleiden. Genderongelijkheid is ook een bepalende factor. "Mannen en vrouwen zijn niet gelijk vertegenwoordigd." Tenslotte is er ook een competitief element.
Ook in andere sectoren zoals sport, media, het leger ... speelt hiërarchie. "Dit hangt samen met een grotere mate van seksueel overschrijdend gedrag." 
Vele instellingen hebben een vertrouwens punt, maar die werken niet naar behoren. "Onbedoeld zijn er veel barrières. Gaan ze mij wel geloven, zal er iets gebeuren?" 
Vaak krijgt academisch personeel slechts een berisping. Vandeviver deelt die visie niet: "Wie het nest bevuilt, moet er uit. Daar moeten we heel helder over zijn." 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet