Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Frank van massenhove over arbeidsdeal met wetten verander je geen mentaliteit

Frank Van Massenhove over arbeidsdeal: "Met wetten verander je geen mentaliteit"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

8 min

De arbeidsdeal van de federale regering wil werk en privé beter op elkaar afstemmen, en ziet o.a. heil in een aangepaste werkweek. Frank Van Massenhove, voormalig voorzitter van de FOD Sociale Zekerheid, is niet onverdeeld enthousiast. De volledige werkweek herleiden naar 4 dagen, of de ene week meer werken dan de andere, vindt hij slechts één van de vele mogelijkheden.
“Het stoort me dat men nog steeds uitgaat van werkuren en niet van resultaten.” Dat idee is achterhaald, zegt hij. “In deze kenniseconomie, is dat niet langer het geval.” Waarom de arbeidsdeal zich zo vastpint op dit ene voorstel, begrijpt hij niet. Met opgelegde regels, verander je volgens Van Massenhove de bedrijfsmentaliteit niet. “Ik heb liever ministers die constant zeggen: wij gaan niet vervallen in systemen waarbij we mensen zeggen wanneer ze moeten werken. We vragen hen om hun werk goed te doen, en gaan ervan uit dat ze dit zelf kunnen beslissen.”
De arbeidsdeal wil 80% van de actieve bevolking aan het werk krijgen. “Ik zie niet in hoe dit gehaald kan worden.” Van Massenhove benadrukt dat de pensioen- en ziekteregeling grondig herbekeken moeten worden.
Toch merkt hij ook positieve geluiden op: “Ik werk met bedrijven die na de pandemie merken dat ze zich anders moeten oriënteren. Daar worden mooie akkoorden op papier gezet.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's