Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Kijk Live

Nieuwsbrief

Contact

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Het lidwoord het wordt steeds minder gebruikt

Het lidwoord "het" wordt steeds minder gebruikt

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

9 maanden geleden

7 min

"Vanaf 1 oktober vervalt de algemene mondmaskerplicht op heel wat plaatsen, vooral in de horeca en in de winkels is dat het geval. Dat wil daarom niet zeggen dat de mondmasker niet meer nuttig zou zijn. De mondmasker heeft ons goed beschermd." We verzinnen het niet, dit zijn wel degelijk de woorden van Alexander De Croo. (luister hierboven)
“Ik denk dat het een kleine verspreking was” reageert professor sociolinguïstiek Stefania Marzo in 'De Wereld Vandaag'. “Hij sprak ervoor namelijk over de mondmaskerplicht. In de psychologie en taalkunde noemen we dit fenomeen ‘priming’.”
Toch heeft het woord ‘het’ moeilijk. Drie taalkundigen van de Universiteit van Amsterdam vertelden in 2011 al dat het niet ondenkbaar is dat ‘het’ verdwijnt. Kinderen hebben er problemen mee, net zoals ‘tweedetaalsprekers’.
“Het Nederlands verandert in het algemeen ook” zegt Marzo. “Men ziet dat bepaalde woordsoorten zoals meisje en broertje sneller ‘de’ als lidwoord krijgen dan ‘het’, omdat ze naar een persoon verwijzen. Je gaat er minder snel een onzijdig lidwoord aan toekennen. Ook in dialecten wordt die alternantie vertoond. Denk bijvoorbeeld aan de bos of de boek, waardoor er in het Standaardnederlands ook variatie komt.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's