Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Marc noppen uz brussel dat ze in sommige ziekenhuizen geen nederlands spreken is medisch niet van deze tijd

Marc Noppen (UZ Brussel): "Dat ze in sommige ziekenhuizen geen Nederlands spreken, is medisch niet van deze tijd"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

7 min

In de commissie voor Brussel van het Vlaams Parlement was er woensdag een hoorzitting over de taalproblematiek in de Brusselse ziekenhuizen. Een oud en bekend zeer, dat blijkbaar nog steeds de wereld niet uit is.  "De ervaring leert dat het toch nog altijd niet vanzelfsprekend is dat een Nederlandstalige of een anderstalige patiënt in zijn of haar taal kan worden opgevangen" zegt Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, in 'De Wereld Vandaag'. "Vooral voor wat betreft de spoeddiensten lijkt dat wel een belangrijk iets te zijn."


Noppen haalt een recent voorbeeld aan van een vrouw uit Dilbeek die enkele weken geleden moest worden opgehaald door de MUG. "Ze werd alleen maar door Franstalige mensen opgevangen, en werd tegen haar zin naar het Erasmusziekenhuis afgevoerd, ook al wou ze naar een Nederlandstalig ziekenhuis. Ze verbleef er het hele weekend en is er overleden, terwijl niemand van de familie "een Nederlandskundig contact" heeft gehad.'


"Het is niet beleefd, niet respectvol, en het is vooral medisch fout. Er is afdoende wetenschappelijk bewijs dat wanneer er niet kan gecommuniceerd worden in de taal van de patiënt dat dat een negatief effectief heeft op het resultaat van de medische behandeling. (...) Hoe het komt dat er in ziekenhuizen slechts één taal ter beschikking staat van de patiënt vind ik medisch niet meer van deze tijd."
 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet