Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Marc van ranst china bewijst dat zero covidbeleid niet werkt en betaalt er een zware tol voor

Marc Van Ranst: "China bewijst dat zero-covidbeleid niet werkt en betaalt er een zware tol voor"

Door De Wereld Vandaag

Bannerafbeelding voor fragment

2 jaar geleden

6 min

De voorbije dagen werden in China 40.000 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld.  Ondertussen pikt een deel van de bevolking de strenge maatregelen niet meer, en kwamen mensen op straat om te protesteren. "De zero-covid policy van de Chinese regering is gedoemd om te mislukken met een zeer besmettelijk virus zoals omikron. Het huidige Chinese beleid met superstrenge en lange lockdowns (totaal niet vergelijkbaar met de lockdownperiode in België) is onmenselijk" reageerde viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) op Twitter. In 'De Wereld Vandaag' ging hij er dieper op in. 


"Als je weet dat China meer dan een miljard mensen telt, kunnen de coronacijfers gerelativeerd worden. Maar voor hen zijn dat er veel omdat ze er lange tijd naar streefden om geen besmettingen te hebben" zegt Van Ranst. Streven naar nul besmettingen lijkt hem trouwens onmogelijk. "Ze proberen dat, maar de prijs die ze ervoor betalen - draconische maatregelen - is te groot."


"Mensen zullen zeggen: wij hadden hier toch ook een lockdown. Maar als je onze lockdowns vergelijkt met China kom je tot heel andere conclusies. Wij vroegen mensen om zoveel mogelijk te wandelen en te fietsen. In China betekent een lockdown binnenblijven in je appartement."


Wat is de oplossing voor China? "Een goede vaccinatie hoort een prioriteit te zijn" zegt Van Ranst. Wat er precies foutloopt? Luister hierboven.  

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet