Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Plenaire vergadering van de senaat afgelast omdat er geen agendapunten zijn we moeten de huidige werking herdenken

Plenaire vergadering van de Senaat afgelast omdat er geen agendapunten zijn: "We moeten de huidige werking herdenken"

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

4 min

De Senaat moest normaal gezien op 10 juni nog eens samenkomen voor een plenaire vergadering. Maar maandag werd er beslist dat de vergadering geschrapt wordt, omdat er geen teksten klaar zijn om over te stemmen. 


"We zijn het enige parlement in het land dat geen regering heeft om te controleren" legt senaatsvoorzitter Stephanie D'Hose (Open VLD) uit in 'De Wereld Vandaag'. "Dat betekent dat we onze eigen agendasetting doen, en dat doen we vooral over dossiers op lange termijn. Het gaat om dossiers die veel inhoudelijke voorbereiding vergen: een verslag rond fake news, rond bloeddonatie,... Dat zijn geen dossiers die je er rap op een of twee weken doorjast. Eerst moeten die dossiers ook nog gestemd geraken in commissies alvorens ze naar die plenaire vergadering kunnen komen."


"De senatoren hebben ook nog een hoofdjob in het regionaal parlement vanwaar ze komen" gaat D'Hose verder. "Dat betekent dat ze op maandag en vrijdag soms vanuit het uiterste putje van het land moeten komen om één punt te stemmen, en dat is moeilijk." 


De voorzitster stelt de werking van de Senaat dan ook in vraag. "Ik ben een grote voorstander van burgerparticipatie. Ik zou hen graag willen horen in de Senaat, waar we met gemengde panels van senatoren en burgers kunnen nadenken over de dossiers waar mensen van wakker liggen."


D'Hose hoopt in het najaar een experiment te starten, zodat de Senaat het eerste burgerparlement van België kan worden. Maar eerst is er nog een vergadering op 24 juni. "Zolang de Senaat bestaat, gaat ze draaien ook."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet