Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

De wereld vandaag

Sri lanka is failliet wat zijn de gevolgen

Sri Lanka is failliet: wat zijn de gevolgen?

Door De Wereld Vandaag
Bannerafbeelding voor fragment

1 maand geleden

5 min

Sri Lanka is officieel failliet. Dat was enkele maanden geleden al duidelijk geworden, toen bleek dat de regering haar buitenlandse schuld van 51 miljard dollar niet kon aflossen. Maar ondertussen heeft premier Ranil Wickremesinghe het ook toegegeven aan het parlement. 


Een land dat failliet gaat, wat betekent dat? "Op het ogenblik dat een land zijn schulden niet meer kan betalen en op de internationale kapitaalmarkt geen geld meer kan lenen, is het failliet", reageert Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN Amro. "Voor de geldschieters van dat land betekent dat dat zij hun geld nooit meer zullen terugzien." 


Hoe is het zo ver kunnen komen? Sri Lanka is sterk afhankelijk van het internationale toerisme. Maar dat is zo goed als ingestort. "Maar de instorting van het toerisme, de verklaring die de regering aandraagt, is slechts een deel van de reden voor de diepe crisis waarin Sri Lanka gedompeld is, zegt Joly. 


Een overheid die geen geld meer kan lenen, kan ook geen geld meer investeren. Gevolg: de lonen van ambtenaren worden niet meer uitbetaald, de werkloosheid stijgt. Hoe moet het verder? Luister hierboven.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet