Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Cowboys koeien en kapitalisten hoe het wilde westen plots een grote vleesfabriek werd en alles even snel weer verdween

Cowboys, koeien en kapitalisten: hoe het Wilde Westen plots één grote vleesfabriek werd en alles even snel weer verdween

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

25 min

Cattle Kingdom van Christopher Knowlton is een spannend boek over cowboys en indianen, maar ook en vooral over Amerikaanse kapitalisten en Engelse edellieden die eind 19de eeuw ontdekten dat je met rundsvlees véél geld kon verdienen. Gevolg: een ware goldrush op biefstuk. Op een paar jaar tijd veranderde het Wilde Westen in één gigantische vleesfabriek. 
Miljoenen bizons werden afgeslacht omdat ze in de weg liepen. Indianen werden verdreven of uitgemoord. Door de uitvinding van prikkeldraad werden cowboys werkloos. Het bandwerk is geen uitvinding van Henri Ford maar ontstond in de slachthuizen van de Far West. En in New York werd diepvriesbiefstuk met slimme marketingcampagnes aan de man gebracht. 
Tot die ene winter van 1886 waarin bijna de helft van de veestapel doodvroor en de zeepbel uit elkaar spatte. Bleek het hele systeem toch niet zo slim bedacht als iedereen dacht. Dat heb je met investeerders die nog nooit een koe van dichtbij gezien hebben.
Historicus Jelle Dehaen heeft het boek gelezen en vertelt ons meer. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet