Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Kijk Live

Nieuwsbrief

Contact

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

De plantenjager uit leningrad het landbouwbeleid van stalin leidde tot kannibalisme

De plantenjager uit Leningrad: "Het landbouwbeleid van Stalin leidde tot kannibalisme"

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

7 maanden geleden

19 min

Trofim Lysenko was ervan overtuigd dat je landbouwgewassen kunt opvoeden. Begraaf een zak zaaigoed in de sneeuw en je krijgt tarwe die in barre omstandigheden zal gedijen. Flauwekul natuurlijk, maar Lysenko had een fan: Jozef Stalin. Het landbouwbeleid van de Sovjetunie werd gebaseerd op plantkunde van Lysenko.
Het resultaat? Hongersnood. Miljoenen doden, maar Lysenko ontsnapte aan alle kritiek; sterker nog, het was in de Sovjetunie simpelweg verboden kritiek te uiten op het Lysenkoisme. Het verbod op kritiek werd pas in 1964 opgeheven.
Nikolai Vavilov was een plantkundige die wereldfaam genoot. Hij organiseerde expedities om wilde varianten te verzamelen van voedselgewassen, legde een enorme verzameling zaden en planten aan en kruiste die. Zo verkreeg hij tarwe en appelbomen die het barre Russische klimaat aankunnen. Niet door opvoeding, maar door genetische selectie. Dat vond Staling bourgeois-wetenschap, contra-revolutionair en klassevijandig. Met zijn Darwiniaanse theorieën saboteerde Vavilov de Sovjetlandbouw, vond Stalin. Zijn internationale contacten waren het bewijs van spionage. Vavilov werd gearresteerd en ter dood veroordeeld. 
Louise Fresco, zelf landbouwwetenschapper, heeft over Vavilov en Lysenko een historische roman geschreven: De plantenjager uit Leningrad. 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's