Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Podcast geen kleine man de mannelijke medische beeldvorming zorgt voor foute diagnoses bij vrouwen

Podcast ‘Geen kleine man’: “De mannelijke medische beeldvorming zorgt voor foute diagnoses bij vrouwen”

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

6 maanden geleden

19 min

Journalist Sofie Peeters had tien jaar lang last van angstaanvallen. Dokters en specialisten gaven haar de diagnose angststoornis, maar konden geen oorzaak vinden. Uiteindelijk bleek het aan haar anticonceptie te liggen. De aanvallen stopten toen ze stopte met de pil. “Plots was het weg. Ik dacht dit zal wel toevallig zijn, maar toen ik opnieuw begon met de pil was het terug.”

Dat dit kon gebeuren is deels te wijten aan de oude overtuiging in de medische wetenschap dat mannen- en vrouwenlichamen hetzelfde zijn, met uitzondering wat onder een bikini zit. Zowat alle geneesmiddelen zijn bijna alleen op mannen getest. Ook bij de proefdieren. Maar de lichamen van vrouwen reageren vaak helemaal anders.
Sofie en Audiocollectief Schik hebben daar een podcast over gemaakt: ‘Geen kleine man’. “We kwamen onder andere te weten dat vrouwen bij een hartaanval andere symptomen vertonen dan mannen. Veel minder dramatisch, met als gevolg dat ze vaker over het hoofd gezien worden en vrouwen daardoor vaker overlijden. Het is doodsoorzaak nummer één wereldwijd.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's