Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Podcast ‘Geen kleine man’: “De mannelijke medische beeldvorming zorgt voor foute diagnoses bij vrouwen”

Door Interne Keuken
2 maanden geleden
19 min
Volgende afleveringen afspelen

Journalist Sofie Peeters had tien jaar lang last van angstaanvallen. Dokters en specialisten gaven haar de diagnose angststoornis, maar konden geen oorzaak vinden. Uiteindelijk bleek het aan haar anticonceptie te liggen. De aanvallen stopten toen ze stopte met de pil. “Plots was het weg. Ik dacht dit zal wel toevallig zijn, maar toen ik opnieuw begon met de pil was het terug.”

Dat dit kon gebeuren is deels te wijten aan de oude overtuiging in de medische wetenschap dat mannen- en vrouwenlichamen hetzelfde zijn, met uitzondering wat onder een bikini zit. Zowat alle geneesmiddelen zijn bijna alleen op mannen getest. Ook bij de proefdieren. Maar de lichamen van vrouwen reageren vaak helemaal anders.
Sofie en Audiocollectief Schik hebben daar een podcast over gemaakt: ‘Geen kleine man’. “We kwamen onder andere te weten dat vrouwen bij een hartaanval andere symptomen vertonen dan mannen. Veel minder dramatisch, met als gevolg dat ze vaker over het hoofd gezien worden en vrouwen daardoor vaker overlijden. Het is doodsoorzaak nummer één wereldwijd.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's