Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Tom Naegels over zijn boek 'Nieuw België': "Ik probeer te begrijpen waarom migratie mensen zo verdeelt"

Door Interne Keuken
1 maand geleden
20 min
Volgende afleveringen afspelen

België was een van de eerste landen om mensen die na WOII in Duitsland vastzaten in vluchtelingenkampen op te vangen. DP’s werden ze genoemd. Displaced Persons. Europeanen die om welke reden dan ook van huis en haard waren verdreven en geen kant meer op konden.

We hielpen die niet om humanitaire redenen. Wie in de mijnen kwam werken was welkom, al de rest niet. Ons land was wanhopig op zoek naar kompels. We konden die Duitse krijgsgevangen niet blijven dwingen om voor ons steenkool te delven en dus werd er naar het buitenland gekeken. De rest is vaderlandse migratiegeschiedenis. 

Tom Naegels doet die haarfijn uit de doeken in zijn nieuwe boek ‘Nieuw België’. Zijn voornaamste doel is proberen te begrijpen hoe het is kunnen gebeuren dat het debat over asiel en migratie vandaag zo gepolariseerd en zo emotioneel is geworden.

Wat is er in het verleden gebeurd waardoor we nu staan waar we staan? Daar gaan we het - zoals in een doorsnee Vlaams gezin wel vaker gebeurt - aan de keukentafel over hebben.

Meer artikels

Gerelateerde Programma's