Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Logo Radio1

Luister

Programma's

Playlists

Podcasts

Contact

Download Radio 1 app

Muziek

Radio 1 Select

Radio 1 Classics

Radio 1 Sessies

Vox Top 3

Win

Kijk Live

Nieuwsbrief

Home

Luister

Radio 1 Select

Interne keuken

Waarom is een iphone zo duur

Waarom is een iPhone zo duur?

Door Interne Keuken
Bannerafbeelding voor fragment

3 maanden geleden

25 min

Apple verkoopt iPhones voor veel geld. Meer dan het kost om ze te maken. En het verschil is wel opvallend. Een iPhone van 1200 dollar maken en verkopen kost Apple zelf 400 dollar. Ze zouden die telefoons goedkoper kunnen verkopen en er dus ook méér verkopen. Maar, dan moeten ze ook veel meer grondstoffen aankopen en mensen in dienst nemen. Dat is gedoe. En vooral: minder winst.
iPhones zijn zo duur omdat er amper concurrentie is. 70% procent van de smartphones wordt gemaakt door vijf bedrijven: Samsung, Huawei, Xiaomi, Apple en Oppo. Dat is niet gezond, zegt econoom Jan Eeckhout.
Die paar bedrijven kunnen de prijzen hoog houden, meer verdienen door minder te produceren én ze hebben minder grondstoffen nodig. Maar dat alles is slecht voor de economie. Minder personeel nodig hebben is slecht voor de werkgelegenheid en dus ook voor de economie.
Wat goed is voor de aandeelhouders van Apple & Co, is dat niet voor de klanten, niet voor het personeel en niet voor de rest van de wereld. Dat is dus een probleem.
Dat probleem heeft een naam: ‘marktmacht’. En daar heeft Jan Eeckhout een boek over geschreven ‘De Winstparadox’ ‘Waarom de macht van supersterbedrijven onze economie ondermijnt.’

Meer artikels

Gerelateerde Programma's