Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Grote bomen met grote kruinen hebben een positieve invloed op buurtbewoners

Grote bomen met grote kruinen hebben een positieve invloed op buurtbewoners

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

2 maanden geleden

6 min

In wijken met grote bomen met grote kruinen worden minder pillen verkocht in de apotheek. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de KU Leuven. In dat onderzoek werden 600.000 bomen in Brussel in kaart gebracht, en er blijkt een link te zijn met de gezondheid van de buurtbewoners.


"We hebben alle bomen gedetecteerd in de regio, en vervolgens hebben we registers van apotheken via Sciensano kunnen raadplegen" vertelt professor Raf Aerts over zijn onderzoek in 'Nieuwe Feiten'. "Het ging om medicatie die voorgeschreven was, en terugbetaald kon worden: we zijn specifiek op zoek gegaan naar medicatie die in verband kon gebracht worden met stress. Denk aan medicatie voor cardiovasculaire aandoeningen en medicatie voor 'mood disorders' zoals antidepressiva." 


Hoe Aerts verklaart dat er een link is tussen je gezondheid en de bomen in je buurt? "Je hebt eerst en vooral het psychologische aspect" zegt hij. "Met grote bomen is er een betere connectie, je kan je er meer mee verbonden voelen. Die verbondenheid kan psychische rust bevorderen. Maar we weten ook dat grote bomen met grote kruinen veel efficiënter zijn in het leveren van een aantal diensten. We denken bijvoorbeeld aan afkoeling van het stedelijk leefmilieu. En dat heeft natuurlijk gevolgen voor de gezondheid."


Het onderzoek vormt een nieuwe aanbeveling om zo weinig mogelijk oude bomen te kappen. "Het gaat niet zozeer om het aantal bomen maar wel om de grootte van de kruinen."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet