Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Het ontbreekwoord zelfdenker voor iemand die niet gelooft

Het ontbreekwoord: 'zelfdenker' voor iemand die niet gelooft

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

20 dagen geleden

8 min

In 'Nieuwe Feiten' worden nieuwe woorden geboren. Vorige week zocht schrijver Rick de Leeuw een nieuw woord voor 'ongelovig'. De woorden 'atheïst' en 'agnost' bestaan al, maar die voldoen niet aan de definitie vindt Rick de Leeuw. "De letter 'a' is eigenlijk een ontkenning van het geloof, maar je ontkent ook niet als je niet gelooft", vindt de Leeuw.
 

Ruud Hendrickx is hoofdredacteur van 'Van Dale' en buigt zich over de verschillende inzendingen. Van 'belever' tot 'ditist', zoals in 'dit is het'. Maar ook 'nietsist' en 'hiernuist' kwam aan bod. Uiteindelijk viel de keuze voor 'zelfdenker'. Voor Ruud Hendrickx is het belangrijk dat een woord niet te hard moet worden uitgelegd. "Ik vind dit een goede keuze omdat als we het over geloof hebben, wat iets is dat we maar gewoon moeten aannemen. Dit zegt dat je zelf denkt.' Toch blijkt het niet helemaal nieuw te zijn. "Dit woord bestaat al tweehonderd jaar", zegt Ruud, "En het verdient zijn plaats terug."
 

Volgende week zoekt 'Nieuwe Feiten' een woord voor het gevoel dat je hebt na een discussie, waarbij je precies weet wat je had moeten zeggen tijdens die discussie. Stuur jouw ideeën naar nieuwefeiten@radio1.be
 

Beluister hierboven het fragment van deze week.
 

 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet