Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Je wachtwoord vergeten? Geen probleem: gedragsbiometrie helpt je

Door Nieuwe Feiten
5 dagen geleden
06:12 min
Volgende fragmenten:
Autoplay

Op dit moment gebruiken we nog wachtwoorden om bijvoorbeeld onze mailbox te beschermen. In de toekomst komt daar extra beveiliging bij: biometrische beveiliging. Wat dat is, vragen we aan Bart Preneel, cryptograaf en expert computerbeveiliging aan de KU Leuven.
“In plaats van een wachtwoord in te geven of een eenmalige scan van je vinger of gezicht te doen, gaat een computer kijken hoe je typt of swipet, hoe je de smartphone vasthoudt of hoe snel je van apps wisselt. Alle gedragingen op de computer, tablet of smartphone worden in het oog gehouden. Er wordt gekeken of dat ‘normaal’ is, of dat het afwijkt van je normale gedrag. Héél veilig is het niet, je zou het zeker moeten combineren met een login via vingerafdruk of paswoord.”
En hoe zit dat qua privacy, al dat opslaan van handelingen en gewoontes? “Het probleem is dat men eerst die methodes moet ontwikkelen en daarvoor moet men de gegevens van heel veel gebruikers samenbrengen. Dat brengt natuurlijk wel een privacyrisico mee. Daarbij kan het ook gehackt worden, want niets is honderd procent veilig. Het voordeel van deze biometrische methode is dat die op de achtergrond werkt, dat de gebruiker niets extra moet doen. De prijs die je betaalt is dat het ook niet zo heel veel bijdraagt en dat je een privacyrisico hebt.” 

Meer artikels

Gerelateerde Programma's