Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Mompelende mannen zouden aantrekkelijker zijn dan mompelende vrouwen, blijkt uit Amerikaans onderzoek

Door Nieuwe Feiten
1 maand geleden
09:46 min
Volgende fragmenten:

Een Amerikaans experiment heeft onderzocht wat de invloed is van mompelen op iemands aantrekkelijkheid. Daaruit is gebleken dat mannen daar beter mee wegkomen dan vrouwen. Marc Van Oostendorp, taalonderzoeker aan het Meertens Instituut in Amsterdam, geeft uitleg. 
“Bij dat experiment lieten ze opnames horen van dezelfde mannen en vrouwen, die soms duidelijk en minder duidelijk spraken. Dan stelden ze de mensen vragen over wat ze van de sprekers vonden als persoon. De mensen wisten niet dat het onderzoek naar de taal peilde. De vrouwen die mompelden werden meer afgestraft dan de mannen die mompelden.”
“Een verklaring hebben de onderzoekers ook niet meteen. Zij denken dat duidelijk spreken aantrekkelijk zou zijn omdat het toont dat je goede genen hebt. Duidelijk spreken richt zich erg tot de luisteraars voor wie je je best doet. Ik denk dat mompelen iets uitstraalt van: ‘doe jij je best maar voor mij en je moet het er maar mee doen’. Dat is misschien iets wat mannen zich makkelijker kunnen permitteren dan vrouwen.”

Meer artikels

Gerelateerde Programma's