Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Home

Luister

Radio 1 Select

Nieuwe feiten

Russische journalisten mogen binnenkort de woorden oorlog en invasie niet meer gebruiken

Russische journalisten mogen binnenkort de woorden 'oorlog' en 'invasie' niet meer gebruiken

Door Nieuwe Feiten
Bannerafbeelding voor fragment

4 maanden geleden

8 min

Russische journalisten die iets anders vertellen dan het Kremlin, riskeren straks 15 jaar cel. Jarron Kamphorst, Ruslandcorrespondent voor de Nederlandse krant Trouw vertelt wat de gevolgen zijn. Morgen is er een bijeenkomst in het Russische parlement. Er wordt gestemd over een wetsvoorstel om ‘nepnieuws’ over de Russische invasie in Oekraïne met vijftien jaar cel te bestraffen. "Misinformatie tegengaan, noemen de autoriteiten het zelf", zegt Kamphorst. De woorden 'oorlog', 'offensief', 'invasie'... mogen niet meer gebruikt worden." 

Media die nu die bewuste woorden gebruiken, riskeren al een boete van bijna 50.000 euro, legt Kamphort uit. "Ze worden gesloten of gaan op zwart. Dat gebeurde vandaag al met twee onafhankelijke mediakanalen." 

Hoe zit het buitenlandse journalisten? "Het zou kunnen dat de wet ook op buitenlandse journalisten wordt toegepast, maar die hebben minder prioriteit." Het gaat vooral over Russische publicaties, zegt Kamphorst.

De Russische staatstelevisie zet de Oekraïners weg als neonazi's, aldus Kamphorst. "Alsof Rusland weer de Tweede Wereldoorlog aan het voeren is tegen nazi-Duitsland, maar dan geprojecteerd op Oekraïne."

Meer artikels

Gerelateerde Programma's

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet