Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Lukas Lelie ruikt niets meer en maakt zich zorgen

do 1 okt. - 10:19

Geurverlies is een typisch symptoom van het coronavirus. Ook comedian en sidekick in 'De Ideale Wereld' Lukas Lelie sukkelt er al een hele tijd mee. Aanvankelijk deed hij er nog lacherig over, maar nu hij zich de geur van zijn oma niet meer voor de geest kan halen, wordt duidelijk hoe problematisch het is. En gevaarlijk bovendien, waarschuwt neus-, keel- en oorarts Philippe Gevaert.
Lukas Lelie

"Bij wijze van test zette mijn vriendin een potje paprikapoeder onder mijn neus" vertelt Lukas Lelie in 'De Wereld van Sofie'. "Het is een van mijn favoriete geuren, maar ik rook niets. Ik kon er zelfs geen categorie op plakken."

Aanvankelijk deed Lelie er lacherig over: "Ik was altijd een beredeneerd febrezegebruiker na een toiletbezoek. Inschatten hoe fel de stank was en hoe groot de kans dat er snel een nieuwe bezoeker komt en op basis daarvan spuiten. Maar nu ga ik voor volle bak lavendel. Voor de zekerheid."

Maar hoe langer het probleem aansleept (de aandoening heet trouwens anosmie, vertelt neus-, keel- en oorarts Philippe Gevaert van UZ Gent), hoe beangstigender het probleem wordt. 

"Voor mij bestaan herinneringen uit laagjes" zegt Lelie. "Een audiolaag, een beeldlaag, maar een geurlaag hoort daar ook bij. Ik kan me nog zo de geur van mijn overleden oma voor de geest halen. Als mijn geur wegblijft, dan zal ik dat soort herinneringen niet meer kunnen opbouwen."

"Geur is een waarschuwingssignaal"

Philippe Gevaert bevestigt dat. En hij waarschuwt ook voor de gevaren van anosmie: "Geur is een waarschuwingssignaal voor gevaar. Als het ergens brandt, neem je dat het eerste waar via je neus. En veel anosmiepatiënten eten ook bedorven voedsel omdat ze niet ruiken dat het bedorven is."

Het goede nieuws voor covidpatiënten met geurverlies is dat het probleem van voorbijgaande aard is, al kan het soms wel maanden aanslepen.

Beluister de getuigenis van Lukas Lelie:

Beluister de uitleg van neus-, keel- en oorarts Philippe Gevaert:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet