"Maaike, en Youkali, voor jou en alle kunstenaars. We hebben jullie nodig!"

10 mei 2020
Artiesten zien zwarte sneeuw, want veel optredens zijn afgelast. Het wordt nooit meer zoals vroeger voor de mensen in de podiumkunsten. Daarom is Maaike Cafmeyer, samen met alle kunstenaars, de held van de week voor Els Snick.

Beste Maaike Cafmeyer,

Maandag zag ik je in de studio bij Phara de Aguire. Je kwam aan de alarmbel trekken over de gevolgen van corona voor de mensen in de podiumkunsten. Buffers hebben jullie niet, maar het ergste is: er is nog geen enkel perspectief. Wanneer zullen jullie weer kunnen spelen en hoe zal dat dan moeten?

Ik moest terugdenken aan enkele jaren geleden, toen we op Theater aan Zee een voorstelling maakten, samen met een geweldige bende jonge acteurs, dansers en muzikanten, in een prachtig café op de zeedijk. Het ging over Duitse kunstenaars die in de jaren dertig, op de vlucht voor de nazi’s, aan de Belgische kust waren gestrand. Jij zong daar het prachtige lied ‘Youkali’ van Kurt Weill. Youkali staat voor het land van onze verlangens, voor het geluk en het plezier waar mensen in ellende alleen van kunnen dromen. ‘C’est l’étoile qu’on suit, c’est Youkali’, zong je daar elke avond.

Af en toe kwam ook je man naar de voorstelling kijken, samen met jullie dochtertjes. Hij is cellist en speelde ook op het festival. Jullie waren elk om beurten kinderoppas. Jullie appartement deed, zoals voor veel kunstenaars tijdens Theater aan Zee, tegelijkertijd dienst als repetitielokaal en vakantieverblijf en café voor collega’s en vrienden en wat weet ik nog allemaal. Overdag spelen en tussendoor voor de kinderen zorgen, ’s nachts een feestje bouwen: dat is Theater aan Zee. Het is slopend en het is heerlijk. Wat zullen we dat missen deze zomer.

Ik denk dat er bij jullie thuis ondanks alles nog veel gelachen wordt. Dankzij jou.

Phara liet in De Afspraak ook een filmpje zien van je man die samen met de kinderen muziek speelt, piano, viool en cello, thuis een opgenomen boodschap voor de oma. En toen zei je dat je nu, als fulltime huisonderwijzeres, alsnog de vruchten plukt van het feit dat je ooit normaalschool hebt gedaan. Je deed mij lachen. Ik denk dat er bij jullie thuis ondanks alles nog veel gelachen wordt. Dankzij jou. Ik wens je dan ook vandaag een heel vrolijke Moederkesdag, Maaike, en Youkali, voor jou en alle kunstenaars. We hebben jullie nodig!

Lees ook: