"Mijn huurpand werd volledig afgebroken, maar ik word niet gehoord"

3 juni 2019
Siegbert van Reeth is verhuurder van een aantal panden in Antwerpen en is na twee incidenten met huurders heel wat voorzichtiger geworden.

"Via een Antwerpse organisatie heb ik twee verdiepingen van een huis verhuurd aan kansarme jongeren. Maar wat ik terugkreeg toen die twee broers spoorloos verdwenen, was een huis dat onbewoonbaar werd verklaard", vertelt verhuurder Siegbert van Reeth Bij Debecker.

Sociale woning

"De ramen en deuren aan het appartement dat ik verhuurde zijn eruitgehaald, de muur werd bewerkt met een schroevendraaier en op het dak werd zelfs brand gesticht, maar ik kan nergens terecht met mijn probleem.

"Die jongeren hebben de woning zelf onbewoonbaar laten verklaren, daardoor kwamen ze sneller in aanmerking voor een sociale woning", vult Siegbert aan.

Siegbert zag het niet zitten om het huis opnieuw te renoveren en verkocht het pand, maar dat leverde hem een boete van 50.000 euro van Stad Antwerpen op.

"Ik wilde die twee broers graag helpen, liet hen minder huur betalen en haalde ook de huurwaarborg naar beneden. Maar na het verwoesten van mijn woning, is er niemand die naar mij luistert."

Tweede incident

Er kwam nog een tweede incident met een andere huurder. Die maakte ook een puinhoop van de woning, bleek lid te zijn van een criminele organisatie en bleek achteraf ook met valse paspoorten gewerkt te hebben. Dat laatste bemoeilijkte het afhandelen van het huurcontract enorm.

Machteloos

"Ik heb het gevoel dat de wetgeving zodanig is opgebouwd dat vooral huurders rechten hebben", zegt Siegbert. "Verhuurders worden altijd als geldwolven gezien, maar het is ongelofelijk complex en duur om als verhuurder schade aan je eigendom te verhalen op de huurder.

Ik heb het gevoel dat de wetgeving zodanig is opgebouwd dat vooral huurders rechten hebben
Siegbert van Reeth

"Na die twee incidenten ben ik veel meer op mijn hoede aan wie ik mijn pand verhuur. Ik verhuur ook alleen nog maar aan mensen die ik zelf ontmoet heb", aldus Siegbert.

Trend

Is het dan niet gewoon twee keer extreme pech die Siegbert gehad heeft? "Ik zie vooral een tendens waarbij huurders denken dat ze zich alles kunnen permitteren. Ik zou het dan ook niet erg vinden om een zwarte lijst aan te leggen van huurders in plaats van alleen maar praktijktesten om verhuurders te betrappen op discriminatie.

Op die manier zou de verhuurder ook wat zekerheid kunnen krijgen."

 

Lees meer:

Radio 1 Select