“Via mijn zoon heb ik ontdekt dat ik ook ADD heb”

26 april 2018
Coco Junior
Coco Junior was vroeger bekend als zanger bij the Dinky Toys. De muzikant is terug van weggeweest met een nieuwe plaat. Hij is niet alleen muzikant, maar ook vader van twee zonen, die een gedragsstoornis hebben.

Beide zonen van Coco Junior hebben een leer- en gedragsstoornis. Zijn oudste zoon Zion (18) heeft een moeilijk parcours gehad, maar heeft besloten om verder te gaan studeren. Enkele jaren terug leek dat niet evident, zegt Coco. Hij merkte dat hij in de lagere school een lastig kind was. “Als we gingen zwemmen en er was teveel lawaai, kon hij uit zijn vel springen.” Bepaalde prikkels zorgden ervoor dat hij niet zichzelf was.

Zo vader, zo zoon

Hij had moeite om zich te concentreren tijdens de les. Ze zijn naar een psycholoog geweest en uiteindelijk heeft hij op internaat gezeten. “Zo’n kinderen hebben nood aan structuur.”

De appel valt niet zo ver van de boom blijkt. “Door mijn zoon heb ik ontdekt dat ik ook ADD heb.” Zich concentreren op één bepaald ding, daar heeft hij altijd al moeite mee gehad. “Ik heb drie keer mijn vierde middelbaar opnieuw gedaan. Ik wist niet hoe ik moest studeren.”

Coco denkt dat het vooral aan de basis ligt. “Hoe leer je leren?” Als 1 op 5 kinderen de diagnose krijgen van ADHD of ADD is dat geen minderheid meer. Hij vindt het heel belangrijk dat je die diagnose kent. Zo kun je gaan kijken naar de oorzaak, want het ligt niet enkel aan de erfelijkheid.

"Ik heb drie keer mijn vierde middelbaar opnieuw gedaan. Ik wist niet hoe ik moest studeren."

“Eerst zijn we op zoek gegaan naar alternatieven, maar op een gegeven moment was medicatie de enige oplossing.” Ook door zijn zoon heeft hij ontdekt dat een pilletje Rilatine hem ook kan helpen. Hij neemt het één of twee keer per jaar als het echt nodig is. Zijn zoon neemt het niet meer. “Het is voor iedereen een zoektocht.” Coco vindt dat je het M-decreet niet mag veralgemenen, maar je moet elk geval afzonderlijk bekijken. “Als mijn zoon gelukkig is, is dat het allerbelangrijkste."

Lees ook

Radio 1 Select